Всички коли със стикери с чип след 12 юли

NetNews

От 12 юли всички автомобили ще имат стикер с чип за екологична група, която е различна от екологичната категория на производителя. След извършен годишен технически преглед той ще бъде поставян на предното стъкло на колата зад огледалото за обратно виждане.

Това обясни директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски по БНТ. По думите му това ще оскъпи прегледа с не повече от 5 лева.

Екологичните групи ще са 5, като в най-високата попадат само електрическите и хибридните автомобили. Измерванията ще покажат коя кола в коя група попада, независимо от данните на производителите, отбелязва offnews.bg.

Стикерите ще се поставят само на леки коли, а целта им е – при мръсен въздух, кметовете на общините да налагат ограничения за движението на по-замърсяващите. Предстои зоните за ограничения да бъдат определени от кметовете, като не е задължително те да съвпадат със съществуващите синя и зелена зона, обясни Рановски. В зоните за ограничения ще бъдат поставени камери, които могат да разчитат еко информацията в чипа на стикера. Общините ще определят и размера на глобите за нарушителите.

Тези, на които технически преглед предстои след 12 юли, ще трябва да отидат до пункт, само за да им определят екологична група, за да могат да влязат в София, обясни още Рановски.

От 2022 г. се променят и правилата, по които ще се извършва техническият преглед. Вече това няма да зависи от екипите на пунктовете, а те ще подават данни в "Автомобилна администрация", откъдето ще дават разрешение колата да премине прегледа.

От догодина ще има и нови изисквания за таксиметровите апарати. Ще има цена за време и цена за движение, а не както е сега и цена за престой. Така ще бъдат защитени правата на потребителите, които могат да изчислят времето, в което автомобилът се движи, да засекат кога се качват в таксито и кога слизат. Сега само апаратът определя колко е времето за престой, обясни Рановски.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Тервел Пулев разказа за тежките моменти, които е видял в "Софиямед"

Един от най-добрите български боксьори Тервел Пулев разказа пред Nova за преживяванията си в Спешното отделение на "Софиямед", където на два пъти вече бе доброволец, а сега отново ще се включи на първа линия в помощ на нашите медици. „Абсолютно всичко правя, от което екипът в спешното има нужда. В […]