Всичко за ваксините: Най-важните въпроси и отговори

NetNews

Вече има общо четири ваксини, които са одобрени за ползване в ЕС. Какви предимства и недостатъци имат те, кои са най-ефективните срещу мутациите и какво трябва да знаем за страничните въздействия? Ето най-важното:

С препарата на Johnson & Johnson, който беше одобрен от Европейската комисия (ЕК) през миналата седмица, вече има четири ваксини, които са допуснати и могат да се използват в страните от ЕС. По-особеното при тази на Johnson&Johnson е това, че от нея е достатъчна само една доза. Но това не е единствената разлика между нея и останалите три.

Как действат ваксините?

Препаратите на AstraZeneca и Johnson & Johnson са векторни ваксини. С помощта на вирус-носител (вектор), който е безвреден за човека, в клетките на организма се внася генетичен материал от коронавирус, който се размножава там впоследствие и предизвиква имунна реакция. При ваксината на Johnson&Johnson ролята на вектор изпълнява човешки вирус, причиняващ хрема.

При модерния тип mРНК-ваксини, каквито са BioNTech/Pfizer и Moderna, не се инжектира вирус, а директно част от генетичния материал на коронавируса. Тази генетична информация функционира като план за възпроизводството на коронавируси. В резултат на това се стига до имунна реакция, при която се образуват антитела.

Кой от двата вида ваксини е по-ефикасен?

По този показател векторните ваксини отстъпват на новите mРНК-ваксини: по данни на Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA), 28 дни след поставянето на ваксината на Johnson & Johnson тя осигурява 66% защита срещу среднотежки и тежки форми на Ковид-19. Защитата срещу животозастрашаващи форми на болестта е 85 процента.

Производителят на AstraZeneca посочва около 70% защита след 14-ия ден от поставянето на втората доза, а според съвсем ново изследване, защитата се повишава дори до 82%, ако се увеличи интервала от време между поставянето на първата и втората доза от ваксината.

По този показател mРНК-ваксините имат още по-добри показатели: от Moderna определят степента на защита след 14-ия ден от поставянето на втората доза на 94%. А при BioNTech/Pfizer ефективността е дори 95%, при това още на седмия ден след поставянето на втората инжекция.

Препоръчително е двете дози да са от една и съща ваксина. В противен случай не може да се постигне максимална степен на защита, предупреждават от института „Паул Ерлих“, който в Германия отговаря за ваксините. При евентуална нова ваксинация – например след година или две – няма проблем да се смени един тип ваксина с друг.

Какви са известните странични явления?

Данните на „Роберт Кох“ показват, че най-честите оплаквания са свързани с болки около мястото на инжектирането, отпадналост, главоболие или болки в ставите, както и втрисане. По правило става въпрос за леки до умерени болки, които бързо отминават. Но от института предупреждават, че „в много редки случаи“ са принципно възможни и светкавични алергични реакции, дори изпадане в шок или други неизвестни до момента усложнения.

Временното спиране на ваксинациите с препарата на AstraZeneca в Германия беше предизвикано от информации за седем случая на венозни мозъчни тромбози. На фона на имунизираните досега в страната 1,7 млн. души с препарата на AstraZeneca си личи, че става дума за изключително рядък ефект. Дали той е свързан именно с ваксината засега не е доказано.

Постоянната комисия по ваксинациите към института „Роберт Кох“ препоръчва четирите ваксини и на хората с отслабена имунна система – например на заразени с вируса на СПИН, болни от рак или хора, прекарали трансплантация на органи

Защитават ли ваксините и срещу мутациите на вируса?

От Moderna и BioNTech/Pfizer твърдят, че техните ваксини са ефективни и срещу двата варианта на коронавируса, установени във Великобритания и Южна Африка. Все пак те признават, че защитата от южноафриканската мутация е по-слаба.

Ваксината на AstraZeneca предпазва от британската мутация, но има съмнения дали тя е ефективна и срещу южноафриканския вариант на вируса. В самата ЮАР залагат на ваксината на Johnson & Johnson, тъй като действието ѝ срещу разпространената там мутация B.1.351 е доказано. Американската ваксина освен това защитавала успешно и срещу бразилския вариант P.1.

Как се съхраняват ваксините?

Тук предимството определено е на страната на Johnson&Johnson и AstraZeneca, чиито ваксини могат да се съхраняват в продължение на месеци в най-обикновен хладилник при температури между 2 и 8 градуса по Целзий. Тази на BioNTech/Pfizer изисква много ниска температура – минус 70 градуса, но нови изследвания сочат, че и при температура от минус 25 до минус 15 градуса ваксината остава стабилна в продължение на две седмици. Ваксината на Moderna пък трябва да се съхранява при температура от минус 20 градуса.

Какви количества ваксина са поръчани?

ЕК е сключила договори с шестима производители на ваксини за общо 2,3 милиарда дози. По данни на здравното министерство, Германия си е осигурила доставката на 94 милиона дози ваксина от BioNTech/Pfizer, 50 милиона от тази на Moderna, 56,3 милиона от ваксината на AstraZeneca и 36,7 милиона дози от препарата на Johnson&Johnson.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Избирателите с трайни увреждания в Ямбол ще могат да гласуват с подвижна избирателна кутия

Жители на община Ямбол, които са с трайни увреждания, ще могат да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна кутия. На база на получените 30 заявления ,с кметска заповед се утвърждава образуването на допълнителна секция. Това бе потвърдено и с решение на РИК – Ямбол. Подвижната урна се въвежда […]