ВСС не реши за искането за отстраняването на главния прокурор

NetNews
ВСС не реши за искането за отстраняването на главния прокурор

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Висшият съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, направено от министъра на правосъдието Надежда Йорданова. То трябваше да бъде разгледано днес, но членовете на съвета решиха, че първо трябва да се произнесат по редовността и допустимостта на предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор, направено от служебния правосъден министър Янаки Стоилов през юли 2021 г., предаде БТА.

Произнасянето по допустимостта ще се случи на 4 май, като преди това министър Йорданова трябва да отстрани, в седемдневен срок, установени от ВСС нередовности в предложението на Янаки Стоилов. Те се състоят в това, че в него не са изложени конкретните фактически обстоятелства, за които се твърди, че съставляват посочените нарушения и съответно, уронване на престижа на съдебната власт, обясни министър Йорданова пред медиите.

„Желанието и становището на Пленума на ВСС, съдейки от дебата, въпреки че все още няма такова решение, е да се обединят двете предложения в общо разглеждане“, посочи министърът. По думите й е възможно до края на месец май двете искания да бъдат разгледани по същество и евентуално да бъде взето решение за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.

По време на заседанието пред сградата на ВСС се проведе протест на сдружение „Боец“ срещу главния прокурор.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Мариус Донкин иска оставката на министър Атанасов

Снимка: БГНЕС Актьорът Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов, съобщи БНТ. Донкин обяви позицията си днес. Той заемаше и поста на директор на Народния театър до конкурса за нова фигура на поста. Донкин е несъгласен с начина, по който е протекъл процеса за избора на нов […]