Всяка седмица 400 км – за любовта на 4-годишната Калина към цигулката

NetNews

Момиченце на 4 години пътува всяка седмица по 400 километра от Свищов до Велико Търново и обратно за уроците си по цигулка. Калина Борисова с усърдие овладява тънкостите на струнния инструмент, подкрепяна от своите родители, които вярват в нейния талант.

Сама избрала цигулката, след като гледала видеоклип в социалните мрежи.

„Тя постоянно пее, танцува, имитира някого… Съвсем случайно в едно клипче във Facebook видя едно момиче, много я хареса, слушаше я постоянно, после си пожела цигулка за рождения ден – истинска, защото преди това тя имаше играчка“, разказа майката на Калина Биляна Борисова пред Bulgaria ON AIR.

Оказало се, че в Свищов няма педагог за малки деца и най-близката школа е във Велико Търново. Семейството не се поколебало да изминава два пъти седмично общо 400 километра.

„Всяка седмица пътуваме два пъти – в сряда и в събота, като в сряда след градина я взимаме, а в събота – сутринта, за да е по-свежа и по-енергична. Отначало се притеснявах дали няма да е изморена, особено в делничен ден, но тя като види господина и влиза в час“, сподели още майката на Калина.

4-годишната ученичка бързо започнала да овладява струнния инструмент.

„Още с първите уроци Калина показа, че е доста пъргаво и умно дете. Тя се справи с нотите достатъчно бързо за възрастта си, което означава, че е имала някаква подложка преди това. Също много бързо свикна с поставянето на пръстите и свиренето на четирите струни“, посочи преподавателят по цигулка Веселин Върбанов.

Съвсем наскоро Калина с интерес изгледала и балета „Лешникотрошачката“ в Софийската държавна опера. Мечтата ѝ е да стане виртуозна цигуларка, която да покорява международните сцени.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Освободиха мъжа, прегазил куче в с. Малко Конаре

Жители на Малко Конаре организират протест, след като пуснаха задържания мъж, който прегази с колата си куче в селото навръх Бъдни вечер. Представители на организации за защита на животните пък настояват за промени в закона и ефективни присъди. Клипът, който показва кадри от прегазването на животното, предизвика бурни реакции в […]