Въвеждат у нас ”европейска пенсия”?

NetNews

В България ще се въведе така наречения паневропейски пенсионен продукт, добил популярност като ”европейска пенсия”.

Това предвижда внесен от Министерския съвет проект за промени в Кодекса за социално осигуряване, който беше приет на първо гласуване от парламентарната социална комисия. Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Диана Йорданова подчерта, че продуктът е изцяло доброволен:

„В предложения законопроект не се предвиждат промени относно задължителното пенсионно осигуряване. Доброволен, подчертава, паневропейският пенсионен продукт, чиято цел е да допълва съществуващите в страните членки задължителни професионални пенсионни схеми и продукти“.

На практика т. нар. европейска пенсия означава, че фондове от други страни в Европейския съюз ще могат да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии у нас.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Враг на Кремъл! Срокът за задържане на руския дисидент Иля Яшин беше удължен с шест месеца

Руски съд днес удължи с шест месеца срока за предварително задържане на Иля Яшин, един от малкото видни представители на опозицията, останали в страната на фона на все по-интензивното потискане на критиките срещу властта, предаде Асошиейтед прес. Той беше арестуван през юни в московски парк и беше обвинен, че е […]