Възстановяват стари чешми в тунджански села по еко проект

NetNews

Възстановяването на стари селски чешми на територията на община „Тунджа” и създаването на противопожарни депа са част от основните мерки по проект на Фондация „Екология, комуникации и общество“. Подробности по неговите цели и предстоящи дейности ще бъдат представени на пресконференция утре в залата на общината.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Основната цел на проекта е подобряване на природозащитното състояние на 10 целеви вида земноводни, влечуги и прилепи в защитените зони Бакаджиците, Река Мочурица, Река Тунджа 1, Река Тунджа 2, Сакар и Свети Илийски възвишения. Става дума за следните видове: Обикнoвена блатна костенурка, Червенокоремна бумка, Южен гребенест тритон, Южен подковонос, Средиземноморски подковонос, Подковонос на Мехели, Остроух нощник, Дългопръст нощник, Голям нощник, Дългокрил прилеп.

С възстановяването на селските чешми се подпомага формирането на малки влажни зони около тях, които осигуряват местообитание, защита и хранителни ресурси за тези видове.

Дейностите предвиждат почистване на растителност около чешмите, на оттоците,  на водните резервоари и коритата и при нужда – изграждане и оформяне на ново корито, също така  машинно продухване на метални тръби или смяната им, полагане на покритие от естествена настилка около коритото за улесняване на достъпа до чешмата и др.

Друга дейност по проекта включва обособяването на противопожарни депа в 6 тунджански села – Скалица, Калчево, Златари, Сламино, Бояджик и Генерал Инзово. Ще бъде закупено специализирано оборудване на стойност близо 240 000 лв.,  в това число кофпомпи, моторни помпи и пръскачки за гасене на горски пожари, радиостанции, дронове за локализиране на пожари от въздуха и др. Всичко това ще бъде дарено от фондацията за нуждите на общината. Предвижда се и обучение на хора за ползване на оборудването с цел подпомагане усилията на противопожарната служба при евентуални инциденти.

За поддържането на местообитанията на целевите животински видове е заложено да се оформят влажни зони чрез направата на изкопи на няколко места на територията на МИГ Тунджа.

По проекта ще бъдат организирани детски летни лагери в местността „Бакаджика” за 100 деца, както и 4 лекции-работилници в училища за 150 деца. Към днешна дата вече се провеждат първите 5 лагера с деца от училищата в с. Веселиново, с. Скалица, с. Бояджик и с. Кукорево.

Проектът на Фондация „Екология, комуникации и общество“ се реализира по оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 1 040 147,60 лв. Срокът за осъществяване на проекта е 32 месеца.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Porsche не смогва с производството на Taycan

Porsche Taycan е един от луксозните и скъпи електрически автомобили на пазара в момента, но изглежда, че това не спира хората от покупката на такъв. В интервю пред Reuters по време на изложението в Мюнхен, шефът на марката разкрива някои подробности за продажбата на модела в последните месеци. Блум споделя, […]