Външната комисия в парламента ще разгледа три варианта за РСМ

NetNews

Външна комисия ще разгледа три проекта на решения за започване на преговори на РС Македония с Европейския съюз, предаде БГНЕС.
Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и „Демократична България“. От „Продължаваме промяната“ няма да внасят свое собствено предложение. На заседанието присъства и външният министър Теодора Генчовска.

Документът на ДПС беше внесен още снощи, за което обяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след вота на недоверие, свалил правителството на Кирил Петков. Документът на Движението се казва „Проекторешение свързано с одобряването на предложения от Френското председателство проект на Преговорна рамка за преговори за членство в ЕС на РС Македония и Албания“.

Документът на ГЕРБ се казва „Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония“. Проекторешението е внесено тази сутрин.

Агенция БГНЕС припомня, че Френското предложение се състои от три независими елемента, които само в комплект могат да отговорят на въпроса дали РСМ е готова да започне преговори за членство в ЕС.

Първият документ, проектозаключенията на Съвета, ни казва че темата „двустранни отношения Скопие-София “ ще бъде част от преговорния процес. Този документ, както и вторият документ, преговорната рамка, реферират към трети, ключов документ – двустранен протокол, в който няма нищо френско и е изцяло продукт на договореност между Външните министерства на двете страни. Това е всъщност пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълни в замяна на това ние да вдигнем ветото.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Митрофанова нарече по руска телевизия „удобно“ твърдението на Кирил Петков, че тя е виновна за вота на недоверие

Посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова нарече „удобно“ твърдението на премиера Кирил Петков, че тя е виновна за вота на недоверие към коалиционното правителство, гласуван вчера в Народното събрание, предаде ТАСС. В речта си пред депутатите в българския парламент Петков обвини лидерите на опозиционните партии и руската посланичка за […]