Въоръжените сили на Украйна освободиха две населени места близо до Херсон

NetNews

Благодарение на продължителната отбрана на Северодонецк украинските военни нанесоха смазващи загуби на руските нашественици. Защитниците успяха да освободят и две селища край Херсон, се казва в анализ на Американския институт за изследване на войната.

Ситуацията на фронта според Американския институт за изследване на войната е следната:

Украинските войски най-вероятно ще напуснат Лисичанск и ще проведат бойно изтегляне към по-отбранителни позиции. Руснаците, които останаха в Северодонецк, ще трябва да форсират река Северски Донец към Лисичанск от Северодонецк или околните селища, за да участват по-нататък в настъплението. Това може да отнеме известно време, смятат анализатори, тъй като окупаторите разрушиха три основни моста.

Руските сили, провеждащи непрекъснати настъпателни операции в Северодонецк, също ще се нуждаят от известно време, за да възстановят своята бойна способност, преди да участват в нападението на Лисичанск. Изяснява се, че местоположението и числеността на руските войски, превзели Северодонецк, остават неясни. Руски самолети Су-25 атакуваха украински позиции в Белая гора, югоизточно от Лисичанск.

Нашествениците извършват щурм на север от Славянск, но не могат да настъпят. Говорителят на Министерството на отбраната на Украйна Александър Мотузяник каза, че украинските войски са отблъснали руските настъпателни операции в Мазановка. Руските войски започнаха неуспешна настъпателна операция в северозападната част на Харковска област. Въоръжените сили на Украйна отблъснаха вражеска атака срещу Дементиевка.

Противникът продължава да обстрелва град Харков, населени места в околността и да провежда въздушно разузнаване. Украинските войски продължиха контранастъпателните операции на север от Херсон. Те освободиха Зелений Гай и Барвинок. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руските войски неуспешно са се опитали да си върнат изгубените позиции в Потьомкино, Плотницки и Лупарево в северозападната част на Херсонска област. Противникът продължава да обстрелва и да нанася въздушни удари по границите на Николаевската, Херсонска и Днепропетровска области, за да наруши украинската контраофанзива.

Нашествениците продължават да прехвърлят техника и личен състав на изток от Мелитопол. Началникът на Запорожската областна военна администрация Александър Старух каза, че руските войски са разположили батальонна тактическа група (БТГ) в Бердянск и Приморска област.

Източник: Американския институт за изследване на войната

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Бизнесът обвини Петков и Василев за липсата на компенсации за тока

От 1-ви юли предприятията ще плащат поне двойно по-високи сметки за ток, след като Комисията по бюджет и финанси отхвърли предложенията на работодателите за компенсации на електроенергията. Това ще доведе до ръст в цените на стоките за потребителите и ще увеличи инфлацията, се казва в позиция на националнопредставените работодателски организации. […]