Въпреки опасността от мини: Рибарите няма да спрат с улова

NetNews

Рибарите по Черноморието са притеснени от информацията за мини от Одеса в Черно море. Но са категорични – не могат да спрат работа заради опасността.

В рибарското селище край Бургас приемат с тревога новината, че морски мини могат да достигнат нашите брегове.

„С това, което научаваме от пресата, притеснява ни! Дано се размине с тези неща. Но ние сме рибари, в морето сме постоянно, ще внимаваме. Ако има нещо ще се обаждаме“, коментира рибарят Яни Костов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Войната в Украйна може да повлияе негативно и на улова.

„Миграцията на рибата е такава, че тя идва от Мраморно море пролетта и есента си хвърля хайвера около Азовско море. Може би тези оръжия ще я стресират“, обясни Иван Димов.

Заради лошото време лодките в момента са на брега, но спре ли вятърът, рибарите са категорични – пак ще влязат в морето.

В същото врече от Център за подводна археология са готови да помогнат, ако трябва да се установят мини по морското дъно. При проучване на трасето за Южен поток край Варна са открити мини от Първата световна война.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Отпадат COVID ограниченията при пътуване до Нидерландия

Снимка: БГНЕС Считано от 23 март, всички ограничения – негативен тест, доказателство за ваксинация или за преболедуване, при влизане в Кралство Нидерландия във връзка с COVID-19 и свързаните с тях карантинни мерки след пристигане в страната отпадат за граждани, пристигащи от Република България, друга държава членка на Европейския съюз или […]