Върховната касационна прокуратура ще разследва овладяването на Пловдивския панаир

NetNews

Върховна касационна прокуратура (ВКП) ще извърши проверка във връзка с придобиването на дялове на „Международния панаир Пловдив“ от дружеството „Пълдин туринвест“, съобщи самата ВКП в петък.

Новината идва, след като тази седмица Община Пловдив не обжалва решението на Окръжен съд – Пловдив, според което увеличението на капитала на общинско-частното дружество „Пълдин туринвест“ с акциите на община Варна в Пловдивския панаир е било законно.

Така се допуска овладяването на Пловдивския панаир от бизнесмена, бивш местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов.

В съобщението на ВКП в петък се казва само, че тя се самосезира „във връзка с публикации в медиите относно твърдения за извършени закононарушения от длъжностни лица“ по повод придобиването на дялове на „Международен панаир Пловдив“ от „Пълдин туринвест“.

На 4 април Окръжния съд в Пловдив отсъди, че вписването на акциите от панаира, които са собственост на Община Варна, в капитала на „Пълдин Туринвест“ е законосъобразно. Кметът на Пловдив Здравко Димитров можеше да обжалва решението, но до изтичането на срока за това в понеделник това не беше направено.

Впоследствие от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ казаха, че ще сезират прокуратурата във връзка с казуса и поискаха оставката на Димитров.

С решението на съда, което остана необжалвано, в „Пълдин туринвест“ ще може да влезе нов акционер – управляваната от Иван Портних от ГЕРБ община Варна. Новият съсобственик влиза с апорт на акциите си в Пловдивския панаир.

Те му бяха дадени от правителството на Бойко Борисов през 2016 г. Тогава 20 на сто от акциите на държавата в Панаира бяха дадени на община Пловдив, а останалите 29 на сто – на община Варна.

Така „Пълдин туринвест“ – дружество, контролирано от Гергов – ще овладее и фирмата, която управлява панаира. Публичното участие в някога изцяло държавния панаир ще остане около 20%. С такъв дял държавата не може да влияе на решенията, които мажоритарният акционер може да взима еднолично.

Процесът, в който Георги Гергов получава контрол над Панаира, продължава и при трите правителства на Бойко Борисов.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Симеонов: ГЕРБ имат по-малко за губене, ПП няма много полезни ходове

Раздвоение е думата на тези преговори. Със сигурност участниците в тях знаят, че ще търпят негативи от това, но ще търпят негативи и ако се окажат неконструктивния, заяви Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“. „Борисов повече от всичко би желал да се направи някаква формула с ПП-ДБ. За […]