В Анкара са доволни! САЩ премахнаха ограниченията за покупка на самолети Ф-16 от Турция

NetNews

Турция приветства днес неотдавнашното решение на Съединените щати да изключат определени изисквания от окончателния текст на военния бюджет относно продажбата на самолети Ф-16 на Анкара, предаде Анадолската агенция.

Говорейки на съвместна пресконференция с молдовския си колега Нику Попеску в Истанбул, турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви: „В крайна сметка, липсата на отрицателен елемент (в проектозакона) е положително развитие. Ние приветстваме това“.

Изменения, внесени от Камарата на представителите на САЩ, според които продажбата на изтребители Ф-16 на Турция трябва да зависи от серия условия, бяха премахнати в окончателния вариант на проектобюджета на отбраната, напомня агенцията.

Одобрението на този проект и завършването на покупките би било „в интерес на всички“, посочи още Чавушоглу, като добави, че процесът трябва да бъде финализиран „възможно най-скоро“.

През октомври миналата година Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя Ф-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара.

Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение Ф-35.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Александър Маринов за Василев и Петков: Преминаха всякакви граници. Изпускат си нервите, държат се арогантно

През последните месеци ръководителите на „Продължаваме Промяната” преминаха всякакви граници. Такова мнение изрази в „Интервюто в Новините на NOVA” съветникът на служебния премиер Гълъб Донев – Александър Маринов. „Въпрос на елементарно човешка почтеност и възпитание. Да лъжеш откровено, както тази измислица, че едва ли не Радев редовно се среща с […]