В Балтийско море откриха уникална нацистка машина

NetNews

Гмуркачи, почистващи залива Гелтинг в Балтийско море от стари рибарски мрежи, откриха запазен екземпляр от легендарната шифровъчна машина "Енигма", с която военното командване на нацистка Германия предава секретна информация. Такива устройства са изключителна рядкост, тъй като са унищожени почти напълно от немците в края на Втората световна война.

Когато водолазите забелязали "енигмата", помислили, че е най-обикновена пишеща машина. Апаратът действително прилича на такава, но работи на съвсем различен принцип. При натискане на някой от бутоните на дъската светва буква, която се различава от избраната заради въртенето на роторите.

За да разбере смисъла на посланието, дешифровчикът трябва да знае какви букви и в каква последователност са използвани за конкретната шифрограма. Това обикновено става посредством "ключове", записани в специални кодови книги, които постоянно се променят. Декодирането на "Енигма" е легендарна история и триумф на английския математик Алан Тюринг.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

662 души починали с коронавирус в Италия, спад на заразените

Италия съобщи днес за 662 починали от новия коронавирус спрямо 814 предишния ден, а новозаразените за днес са спаднали до 21 052 спрямо вчерашните 24 099, съобщи здравното министерство, цитирано от "Ройтерс". Общият брой на починалите от новия коронавирус в Италия достигна 59 514, вторият най-висок в Европа след Великобритания. […]