В България: бият жените, но обичат „семейните ценности“

NetNews

Борят се срещу "третия пол" и се кълнат в "семейните ценности", но бият жената до себе си: в България все повече майки, съпруги, приятелки стават жертва на домашно насилие. Държавата не прави почти нищо, за да ги защити.

В България домашното насилие е проблем. Но колко голям точно? Всъщност, няма държавна институция, която да води официална статистика на случаите. По всичко обаче изглежда, че от началото на пандемията (вече почти две години) положението се влошава – според данните, публикувани от Софийска районна прокуратура, обажданията до спешния телефон 112, обажданията до телефона за психологически и правни консултации на Български фонд за жените, както и според случаите, описани в медиите.

Пандемията води до повече насилие

Общо 14 338 са сигналите за домашно насилие до телефон 112 от началото на 2021 година до 15 юли. За същия период на 2020 – годината, в която започна пандемията – те са били 14 666. В същото време прокурорите в Софийска районна прокуратура (СРП) са се занимавали с три пъти повече досъдебни производства за домашно насилие от първото полугодие на 2021 в сравнение със същия период през 2019 – когато все още нямаше Ковид-19, локдаун и изолация. За първото полугодие на тази година в СРП са заведени 700 преписки за домашно насилие, от които са образувани 127 досъдебни производства. От 1 януари до края на юни 2020 за домашно насилие за заведени 564 преписки, а които са образувани 116 досъдебни производства. За същия период на 2019 има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно насилие. Покачването от 2019 насам е очевидно.

За първите шест месеца на 2021 от образуваните 127 досъдебни производства -118 са решени, а петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор. За същия период решените досъдебни производства през 2020 са 76, а за 2019 – 15. Видно от отчетите е следното: че прокуратурата се е заела сериозно с проблема на домашното насилие.

През първите шест месеца в годините, белязани от пандемия – 2020 и 2021 – са образувани и много преписки за нарушени заповеди за домашно насилие.

"Ковид-19 и пандемията оказват влияние върху ситуацията с домашното насилие. Когато хората се страхуват за оцеляването си, работата и насъщния, когато оставатдълго време вкъщи и живеят в една неяснота, това генерира набор от отрицателни емоции и преживявания, което може да катализира семейни проблеми и ситуации на насилие", коментира пред Дойче Веле Светлана Михайлова от Български фонд за жените. От организацията предоставят безплатни правни и психологически консултации чрез видео връзка. От 26 юни до края на септември миналата година организацията е имала 15 заявки за консултации. За тази година от август до 21 септември те са 25. Михайлова каза, че за хората, живеещи извън столицата и големите градове, ситуацията при семейно насилие е по-сложна – поради куп причини. "Там темата за домашното насилие е още табу и няма достъп до консултация и закрила", каза Михайлова. В големия град има анонимност и повече възможности за достъп до експерти и кризисен център. Самите кризисни центрове в страната, които са малко над 10, не смогват да осигуряват защита. Всички потърсили консултации от фонда са жени.

Какво се прави срещу домашното насилие?

Преди три години Конституционният съд обяви Истанбулската конвенция за противоконституционна. Решението беше предшествано от политическа кампания и обичайната буря от дезинформация относно международния договор. Дори от "особеното мнение" на някои от върховните съдиите се видя, че решението отразява политическата ситуция в България. А документът целеше единствено превенция на и борба срещу насилието над жени и домашното насилие. След победата на "семейните ценности" както от опозиционната БСП, така и от управляващите ГЕРБ твърдяха, че ще приемат достатъчно закони, за да бъдат защитени правата на жените и децата без да се "въвежда третия пол", както и че ще бъде изградена мрежа от кризисни центрове. Това, разбира се, не се случи.

За обществено обсъждане в началото на тази година беше обявен проект за промени на Закона за защита от домашното насилие, но и двата парламента след това бяха заети с "изчегъртване" и не стигнаха до закона. В редица критични доклади на ЕК, ООН и други организации се казва, че българският закон не осигурява адекватна защита на жертвите на домашно насилие.

Междувременно евродепутатите приеха преди дни законодателна инициатива, в която се настоява за целенасочено законодателство и политики за справяне с всички форми на насилие и дискриминация на полова основа. Това означава, че европарламентът иска да се създаде ориентирана към жертвите директива на ЕС, в която се използват стандартите, залегнали в Истанбулската конвенция и други международни стандарти, и която следва да включва и мерки за превенция, услуги за подкрепа, защита и обезщетение за жертвите, минимални стандарти за правоприлагане и т.н. Можем да сме сигурни, че религиозни организации отново ще използват дезинформация, за да повлияят на общественото мнение. А тя ще бъде яхната и от политически партии.

И така: и след 2021 година майки, съпруги, приятелки и други жени ще продължат да стават жертва на домашно насилие в България. Защото в страната не се предприема почти нищо, за да бъде то спряно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Катастрофа с кола и микробус на Околовръстното в София, двама в болница

Кола и микробус катастрофираха на Околовръстния път в София. При удара автомобилът се обръща по таван. При инцидента са пострадали двама мъже, съобщиха от Спешна помощ, цитирани от Нова телевизия. 32-годишен мъж е травма на главата и комоцио, настанен е в "Пирогов". Другият, на 56 години, е с травма на […]