В Европа обявяват кога започват ваксинацията срещу COVID-19

NetNews

Ваксинациите срещу COVID-19 в много европейски страни ще започнат още преди Нова година. А Европейската комисия одобри рамка за признаване на антигенните тестове във всички страни-членки.

Европейската комисия одобри обща рамка за бързите антигенни тестове за да се гарантира тяхната единна употреба, валидиране и признаване в ЕС. Комисията подписа и рамков договор с компаниите „Абот“ и „Роше“ за закупуване на 20 млн. такива тестове на стойност до 10 млн. евро.

Страните-членки обаче продължават да налага ограничения срещу разпространението на вируса.

От 23 часа в новогодишната нощ в Португалия влиза в сила полицейски час. Премиерът Антониу Коща обяви също, че от 1 до 3 януари няма да е позволено хората да излизат от дома си между 13 ч. и 5 ч. сутринта.

Очаква се премиерът на Италия Джузепе Конте също да обяви цяла Италия за червена зона, за да се избегне голямо движение и събиране на хора по празниците.

Хотелите, ресторантите и спортните зали в Чехия трябваше да затворят само две седмици, след като възобновиха работа, заради резкия скок в броя на заразените.

Милиони британци се подготвят за по-строги ограничителни мерки от полунощ. От 26 декември в Северна Ирландия влиза в сила 6-седмичен локдаун, Шотландия също не изключи затварянето за празниците. .

Гръцките власти наложиха строга карантина в три общини в област Атика, където разпространението на вируса е най-интензивно. Отворени остават само аптеки и хранителни магазини, а излизането от дома е позволено за работа и при спешен случай.

В Австрия, Гърция и Испания ваксинирането на населението ще започне на 27 декември.

„Това е много добра новина. Началото на края, но не е краят. Затова трябва да продължим да налагаме мерки, някои драстични, и е абсолютно задължително да ги спазваме, защото виждаме колко непредсказуем е вируса“, заяви испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля.

Музикалната легенда сър Пол Макартни заяви днес, че ще се ваксинира срещу COVID-19 и окуражи хората също да го направят.

Очаква се Европейската агенция по лекарствата да обяви на 6 януари дали одобрява ваксината на компанията „Модерна“, след като до дни трябва да одобри ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Търсят лекари за COVID-отделението в Елхово, заплатата е над 5 000 лв.

Над 5000 лева месечно възнаграждение предлага ръководството на общинската болница в Елхово на лекари, които се съгласят да работят в COVID отделението на лечебното заведение, предаде БНР. В момента секторът там не приема пациенти, поради липса на медици. Болницата търси, чрез официално поместена обява на своя сайт, двама лекари със […]