В Запорожие очакват пристигане на евакуирани от „Азовстал“

NetNews

Украйна се надява по-късно днес колона от цивилни, евакуирани от района на стоманодобивния завод в окупирания от руските войски Мариупол, да се добере до контролирания от Украйна град Запорожие, съобщи Ройтерс.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че повече от 200 цивилни все още се намират в стоманодобивния завод „Азовстал“, където се укриват и последните защитници на града. Общо около 100 000 цивилни жители са останали в пристанищния град на Азовско море, каза той. „Колоната (на евакуираните) се движи към Запорожие. Евакуацията продължава“, каза Бойченко пред националната телевизия. „Ограничаваме информацията и се надяваме, че евакуираните от „Азовстал“ ще стигнат до Украйна“, добави той.

Организацията на обединените нации и Международният комитет на Червения кръст започнаха на 29 април координирана с Украйна и Русия операция за извеждане на жени, деца и възрастни хора от стоманодобивния завод. Мащабният промишлен комплекс се превърна в убежище както за цивилни, така и за украински бойци, докато Москва седмици наред обсаждаше Мариупол и го опустошаваше, подлагайки го масиран обстрел, посочва Ройтерс, предаде БТА.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Жест на Роналдо след гол хвърли в размисли за бъдещето му

Ще остане ли Кристиано Роналдо в Манчестър Юнайтед след края на сезона? Това е въпросът, който мнозина фенове на „червените дяволи” си задават. Договорът на португалеца с клуба от „Олд Трафорд” изтича догодина, но още преди месеци се заговори, че той ще напусне по-рано, тъй като е разочарован от случващото […]