В Италия решиха: Новороденото ще носи фамилното име и на майка си

NetNews

Конституционният съд на Италия реши, че отсега нататък новородените бебета в страната трябва да носят фамилното име и на двамата си родители, предаде Aleteia.org.

Съдът постанови, че италианските деца трябва да получават фамилното име на двамата си родители, отменяйки традицията, според която всички новородени автоматично получават само бащината фамилия. Досегашната практика е „дискриминационна и вредна за самоличността на детето“, се казва в изявление на Конституционния съд.

Двойните имена са често срещани в някои култури, като испанската , където детето в официални документи се използва фамилното име на бащата, последвано от това на майката. В обичайната употреба в Италия и по света обаче името на майката обикновено се пропуска. Децата в Италия трябва да получават фамилните имена на двамата родители, освен ако родителите не се съгласят, че децата им трябва да вземат само името на един от тях, посочи италианският съд.

Сега се изисква ново законодателство, което трябва да бъде одобрено от парламента, за да се приложи решението. Папа Франциск и политическите лидери на Италия изразиха загриженост относно въздействието на намаляващата раждаемост върху страната, като разходите за отглеждане на деца се разглеждат като един от факторите за тази тревожна тенденция.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Ето го големия фаворит за Златната топка

За първи път от много години насам световните мегазвезди Лионел Меси и Кристиано Роналдо не са сред фаворитите за спечелването на Златната топка за 2022-а година, пише вестник „Екип“ и насочва вниманието към Карим Бензема. Нападателят на Реал (Мадрид) е сочен като претендент номер 1 за наградата, която вече няма […]