В кои квартали и какви жилища се търсят

NetNews

През 3-тото тримесечие на 2020 г. делът на закупените 2-стайни жилища е 40%, на тристайните – 55%, а на 4-стайните – 5%. През последните месеци тристайните жилища са по-търсени и имат по-голям дял от двустайните, които винаги са били половината и повече от половината от закупените жилища в София. "Вероятно това е пряко следствие от пандемията и от променения начин на живот, при който се изисква повече жилищно пространство, за да се чувстваме комфортно", коментират анализаторите на Bulgarian Properties.

Средната площ на закупените жилища е 92 кв.м. – нараства с близо 10 кв.м. от 81 кв.м. в края на 2019 г.

Най-купувани са жилищата на 5-ти етаж, като продължава интересът към жилища на по-високите етажи в сгради ново строителство заради хубави гледки, повече простор и светлина, по-малък шум от околни улици и булеварди. Нараства интересът към къщи, партерни апартаменти с двор и жилища в затворени комплекси с частни дворове и паркова среда.

Най-голяма активност се отчита в традиционно предпочитаните квартали като Витоша, Манастирски ливади, Кръстова вада, Дианабад, централните части на София, включително широк център – Зона Б-5, Б-18, Банишора.

Развитието на метрото продължава да бъде водещо за развитието и нарастването на интереса към различните райони на София. След пускането на третата линия на метрото се засили интересът към райони, през които то преминава – Сухата река, Хаджи Димитър, Красно село, Лагера, Овча купел.

"Обявяването на плановете за разклонение на метрото в посока IKEA и София Ринг Мол и появата на нови мащабни комплекси в този район също привлякоха вниманието и интереса на купувачите. Към тези квартали добавяме и кварталите Младост, Люлин и Надежда, както и Студентски град, към които винаги има наличен интерес и съответен кръг от купувачи. Остава в сила засиленото внимание към затворените комплекси и към партерните апартаменти с двор в тях, както и към комплексите от къщи в периферните зони на София", допълват анализатори.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Новаков: Пари за България от ЕС ще има, но трябват нови идеи

Повечето хора казваха, че това са просто цифри, но че финансиране от ЕС има, вече е ясно. Това заяви в "Денят ON AIR" евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков. "Пари за България ще има – около 11 млрд. и половина евро без парите за COVID, парите за развитие на селските райони […]