В Ливан пристигна първата партида иранско гориво

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Първият конвой от камиони цистерни, превозващи ирански петролни продукти и транспортирани от Хизбула, пристигна от Сирия в Ливан, предадоха световните агенции.

През август лидерът на проиранското шиитско движение Хасан Насрала обяви заминаването на първия ирански кораб с гориво за Ливан, обещавайки, че и други ще го последват, припомня АФП, предаде БТА.

Две колони цистерни с ирански петролни продукти са преминали сирийско-ливанската граница днес и са стигнали до град Баалбек (90 км от Бейрут). Доставката на гориво за местни електроцентрали, болници, училища и институции бе организирана от шиитското движение Хизбула, чиито бойци се бият в съседна Сирия.

Министърът на благоустройството и транспорта на Ливан Али Хами заяви пред местна телевизия, че пристигането на ирански петролни продукти в Ливан означава пробив на икономическата блокада на САЩ. Решението за внос на ирански мазут е суверенна и осъзната стъпка, предприета в интерес на цялото население на Ливан, подчерта министърът. "Американската блокада остава зад гърба ни, това е обърната страница", добави той.

Ливан се бори с тежката финансова криза, която тласна три четвърти от населението към бедност и към изчерпване на резервите на централната банка. Липсата на чуждестранна валута е причина за големия недостиг на основни вносни стоки като гориво и лекарства през последните няколко месеца.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

На Стефан Командарев му е мъчно за Зуека

Режисьорът Стефан Командарев отложи снимките на новия си проект „Ало“, като се очаква те да започнат в началото на следващата година. За първи път той няма да работи с актьора Васил Василв – Зуека, който обяви, че е заминал в чужбина заедно със семейството си и ще гради ново бъдеще […]