В Нигерия ще се отглеждат отново български домати

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

В посолството на България в Абуджа се проведе събитие по повод осъществената със съдействието на дипломатическото ни представителство сделка за закупуване на сортови семена за отглеждане в град Джос, щат Плато, на български домати. Сортовете „Алено сърце“, „Миляна“ и „Прометей“, селектирани в Института по зеленчукови култури „Марица“ – град Пловдив, за първи път ще бъдат засети в зеленчукови градини около Джос – едно от местата в Нигерия, където земеделието се развива с ускорени темпове и където климатът благоприятства отглеждането на характерни за европейските условия зеленчуци, съобщиха от Министерство на външните работи.

В събитието като специален гост участва Истифанус Д. Гянг, федерален сенатор от квотата на щат Плато. Той изказа благодарност за усилията на Посолството в Абуджа за насърчаването на бизнес контактите между българския и нигерийския аграрни сектори. Отбеляза също така трайните връзки на град Джос с България, които през последните пет десетилетия са свързани с български учители и научни работници (зоолози), допринесли към развитието на щат Плато и като цяло към нигерийското стопанство и наука.

От своя страна посланикът на България в Нигерия Янко Йорданов потвърди готовността за развитие на още по-активно взаимноизгодно сътрудничество между двете държави в областта на земеделието, включително с научни разработки, технологии и обмен на опит. Българският дипломат подчерта значението на подобни сделки за развитието в перспектива на структурирано и трайно двустранно партньорство в аграрния сектор. Посланик Йорданов припомни, че през годините се е осъществявал внос в Нигерия и на други сортове български домати, като възстановяването на тези контакти и традиции е от пряк интерес за земеделските бизнес среди и от двете държави.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Доставете си сами оргазъм

За всички е ясно, че усещането да достигнете оргазъм е невероятно… Но знаете ли, че оргазмите са и много полезни?​ Мастурбацията е част от фазата на силните удоволствия. Но когато половинката ви не е наоколо, имате възможност да научите повече за тялото си и реакциите му при докосване. Това определено […]