В РСМ недоумяват как Павел Вълнев и депутат от ПП стават стратегически инвеститори в страната

NetNews
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бившата дясна ръка на Цветан Цветанов в „Републиканци за България“ Павел Вълнев и брата на депутата от „Продължаваме промяната“ Владимир Табутов – Боян стават стратегически инвеститори в РС Македония, пишат в свое разследване северномакедонски журналисти от КОД.

На 6 декември дружеството „RINUABLE POWER INTERNATIONAL ДООЕЛ Скопие“ получава лиценз за търговия с електрическа енергия, пише telma.com.mk. Лицензът от Комисията за енергийно регулиране е издаден в условия на пандемия. Ден по-късно проект на компанията е обявен от правителството като стратегически инвестиционен проект. Той е за изграждане на слънчева електроцентрала с мощност 85 мегавата и от кабинета обявяват, че тази компания ще инвестира 63 милиона евро в проекта.

На същото заседание е определен като стратегически инвестиционен проект и този на друга фирма – „ХЕК СОЛАР МК ДООЕЛ Скопие“. Тя трябва да инвестира 53 милиона евро във фотоволтаична електроцентрала с мощност 70 мегавата.

Общото между двете компании е, че са собственост на български политици, а централите им са на едно и също място – В Кисела вода на ул. „Кире Кръстевски“ номер 33-1.

Енергийният дебютант в Македония Павел Вълнев е собственик и управител на фирма RINUABLE POWER INTERNATIONAL, ДООЕЛ Скопие. Вълнев е американски българин или български американец. Семейният му бизнес е в Илинойс, където от 15 години се занимава с логистика и транспорт. Разполага с повече от 500 камиона и тежкотоварни автомобили. В края на 2020 г. той влезе в българската политика като зам.-председател на Републиканци за България, създадена от Цветан Цветанов, бивш съратник на Бойко Борисов, когото Цветанов обвини в корупция. Точно преди година Вълнев заедно с републиканския лидер Цветанов остро критикуваха решението на правителството на Борисов да блокира Македония по пътя към ЕС вместо България, за да покаже лидерство на Балканите.

В началото на българската си политическа кариера Вълнев дари милион долара на партията, която спечели 40 000 гласа или малко над 1% на изборите през март. През юни тази година той подаде оставка от поста зам.-председател на партията. А в рекламното политическо видео в профила си във Фейсбук твърди, че е инвестирал в енергетика в Македония и че досега е инвестирал 100 милиона.

Някой, който би инвестирал 100 милиона евро в Македония, щеше да бъде известен или щеше да бъде в централния регистър. Но бизнесменът Вълнев го има само в енергийната компания от Кисела вода и в Кочани Хипотерм, която всъщност е фирма за производство на марихуана, където влезе през 2019 г. В тези две фирми няма служители. В България бизнесменът има три фирми, нито една от които не е свързана с енергетиката – Вълнев имаше телевизия, която закри преди 3 години, уж заради заплахи и натиск от правителството на Бойко Борисов.

Има фирма за недвижими имоти, в която е съдружник със Славчо Караилиев, с когото притежава и Тетра Хип от Кочани, която също е в бизнеса с марихуана.

Третата му компания се казва Face Beauty, верига салони за красота, в която той е партньор на Моника Валериева, участник в риалити шоута, певица, съветник за психологическа помощ, героиня на българската жълта преса и заподозряна в данъчни престъпления покрай съвместното дружество с Вълнев.

Правителството, което реши да избере Вълнев за стратегически инвеститор, подчертава, че е американски инвеститор.

„Rinauble Power International е компания, собственост на Mr. Павел Бисеров Валиев, който е собственик на американската компания AmeriFreight Systems, която се занимава с транспорт и логистика от 2006 г., има опит в портфолиото си в петролния бизнес, който е част от енергийния сектор, а компанията си сътрудничи с клиенти като напр. Samsung, Panasonic, Vizio, Apple, Playstation и др.“, отговарят на въпросите на KOD от правителството.

Вторият стратегически инвеститор е Боян Табутов, чиято компания се казва „ХЕК СОЛАР МК ДООЕЛ Скопие“.

„ХЕК Солар МК ДООЕЛ Скопие е компания, основана от ХЕК СОЛАР ООД България, която разработва и изгражда фотоволтаични електроцентрали на световно ниво, започвайки от 2012 г. и досега е реализирала проекти с инсталирана мощност над 2000 MW в световен мащаб“, отговарят от правителството.

Българският сайт на ЕК съдържа почти идентични данни, като в отговора на македонското правителство. Те работят от 9 години и досега са монтирали над 2 гигаватчаса слънчеви централи. по 12 проекти в 12 държави, сред които най-голямата електроцентрала е построена в Казахстан, има и проекти в САЩ, Австралия и Чили.

Боян Табутов е шеф на операциите, а според македонски документи той е собственик на македонската Heck Solar. Неговият брат Владимир Табутов е основател на компанията. Но не е само това. Владимир е и нов депутат в българския парламент от Благоевград, от редиците на победилата формация „Промяната продължава“, която състави новото българско правителство.

На 3 декември Владимир Табутов официално стана депутат в София, а 4 дни по-късно в Скопие стана потенциален стратегически инвеститор в енергетиката. Проектът му се проверява и пред оперативната група в Министерството на икономиката – дали този български политик има опит и банкови гаранции за проект на стойност 53 милиона евро в района на Пехчево, който е близо до неговия Благоевград.

Медията не получава отговор на запитването към правителството и някои министри дали са запознати с политическите биографии на инвеститорите от България и имат ли връзки с македонски политици.

Страната очаква много от електроцентралите от нови възобновяеми източници, преди всичко слънце и вятър – да започнат да произвеждат електроенергия от около 2000 гигаватчаса годишно, които както ни писаха според текущите цени на тока са на стойност около половин милиард евро. Това е планираното бъдеще, а правителството обещава задължителни обществени консултации и презентации пред местното население, в близост до които ще бъдат построени слънчевите централи, завършва медията.

Поставете оценка:

4

Оценка 4 от 8 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бивш МВР-началник и настоящ депутат разследван за участие в престъпна група

Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП в периода 2018-2020 година. Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП […]