В руската Брянска област се водят боеве, твърди Москва

NetNews

Руските държавни медии съобщиха за боеве на руска територия близо до границата с Украйна. Според ТАСС „украински диверсанти“ са пресекли границата, влезли са в две села на руската Брянска област и са взели заложници.

Новината не може да бъде потвърдена независимо.

Президентът на Русия Владимир Путин определи случая като акт на тероризъм и насрочи за петък извънредно заседание на Съвета по сигурността.

Съобщението на официалните руски медии идва след поредица от събития, свързани с възможна украинска намеса на руска територия. Сред тях е изпращането на украински дронове в Белгородска област, а според някои твърдения – и в Ленинградска, и в Московска области. Киев не е потвърждавал това.

В информацията, разпространена в четвъртък, ТАСС твърди, че в две села на Брянска област са се появили представители на Росгвардия и са влезли в сблъсък с диверсантите, като има загинали и ранени.

Това е класическа преднамерена провокация, смята съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Той определи така онази част от информацията, която се отнася до твърдението, че „диверсантите“ са дошли от Украйна.

„Партизанското движение набира сила и настъпателност в Русия. Бойте се от вашите партизани“, написа Подоляк в Туитър, като по този начин намекна, че събитията в Брянска област са дело на вътрешноруска въоръжена група, опозиционна на Кремъл.

Двете села, за които става дума, са Любечане и Сушани. В социалните мрежи беше публикувано видео, на което двама души в камуфлажна униформа са застанали пред сградата на пощата и медицинския пункт в Любечане. Един от тях казва, че са бойци на Руския доброволчески корпус, които искат да „освободят родната земя“.

По-рано независими руски медии, работещи в изгнание, бяха писали, че Руският доброволчески корпус е съставен от руски емигранти и е част от Международния легион, който се бие на страната на Украйна.

Независимото издание „Важни истории“ публикува неназован по име участник в корпуса, според когото в цялата операция са участвали 45 души. Те са организирали засада на две руски бойни машини и не са взимали заложници. Източникът твърди, че е имало „пострадал [руски] граничар“.

Руската федерална служба за безопасност (ФСБ) съобщи, че в района се провеждат „мероприятия по унищожаването на въоръжени украински националисти, нарушили държавната граница“.

По-рано сутринта Украйна беше обвинена в обстрелване и на друг руски район, който граничи с Украйна – Курска област. Губернаторът Роман Старовойт каза, че Киев е обстрелвал селата Тьоткино, Троицкое и Бегошча. Жертви няма, но няма и електроснабдяване, каза той.

Подобна информация постъпи и от властите на Тулска област. Те говорят за взрив на 600 метра от село Березовски, който може да е образуван от падането на дрон камикадзе. Независимото издание „База“ потвърди инцидента със снимки и видео.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Демерджиев: Престъпниците се насочиха към трафика на хора

„Всеки проникнал в България мигрант, всеки каналджия ще бъде преследван, залавян и изправен пред правосъдието. Очакваме ефективни резултатни действия от страна на другите правоохранителни органи. Всички, които извършват някакъв род престъпна дейност, се пренасочиха и към трафика на хора – наказанията са много ниски, приходите са изключително високи, всеки криминален […]