В с. Маломир край Ямбол подготвят чествания в памет на Желю Войвода

NetNews

Двудневни чествания, посветени на 129 години от смъртта на дядо Жельо Войвода, ще се състоят в ямболското село Маломир. Паметта на войводата ще бъде почетена с поднасяне на венци и цветя на гроба му в селото на 24 юни, когато се навършва годишнината. На среща писатели и историци, в същия ден в читалището в Маломир, ще разкажат за живота и делото на легендарния четник. Вечерта на площада в селото фолклорен концерт ще изнесе оркестър „Стара Загора“.

Във втория ден (25 юни) честванията ще се продължат с традиционния турнир по народни борби и концерт на народната певица Жечка Сланинкова на площада в селото вечерта.

Според историци, рожденото име на войводата е Желю Христов Чернев. Той е роден през 1828 г. в Ямбол, а израства в село Карапча (днешното Маломир), където и умира на 64-годишна възраст. През 1867 г. е помощник на Панайот Хитов в неговата чета, където знаменосец е Васил Левски. По време на Априлското въстание Желю войвода е в Браила, откъдето заминава за Сърбия.

С разрешение на руското командване, на 20 август 1877 г.  е създадена доброволческата чета на дядо Желю. Тя първоначално наброява около 300 четници, но се обединява с четата на Панайот Хитов и достигат до хиляда, които действат предимно в Еленския и Котленския Балкан. Дядо Желю Войвода е награден с кръст за храброст и сребърен медал за участието си в Руско-турската война и в Сръбско-българската война през 1885 г.

Личният печат на Желю Войвода се съхранява в Регионалния исторически музей в Ямбол. Във фондовете му е и печат на четата на Панайот Хитов.

Източник: dariknews.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Христо Калоферов се подигра със своя бивша колежка

Един от любимите водещи на новините по Нова телевизия Христо Калоферов реши да се пошегува с вече бившата си колежка Владислава Тричкова. Добре познатата на зрителите репортерка, която от години се изявяваше в ефира на Нова ТВ вече е част от семейството на най-големия конкурент на медията – bTV. В […]