В туризма са притеснени от липсата на реални компенсации за потърпевшите бизнеси

NetNews

България има всички шансове да реализира един успешен зимен сезон и да си запази статута на безопасна дестинация. Това каза на среща с представители на зимните курорти в Банско министърът на туризма Стела Балтова, предаде БНР.

Хотелиерите и концесионерите на ски зоните алармираха, че не могат да калкулират цени на пакетите и лифт картите заради спекулативния според тях скок на електроенергията. Според тях протестите ще се радикализират и заради липсата на компенсаторни механизми от страна на държавата.

Стриктно спазване на мерките за безопасност и сигурност поиска от туристическия бранш министър Балтова, както и съдействие на контролните институции. И през този зимен сезон в големите ни курорти ще има Covid патрули, увериха концесионерите.

Браншът обаче е притеснен от вече наложените ограничения и липсата на реални компенсации за потърпевшите бизнеси.

„Повишаването на тока се отрази много зле на нашия бранш. Ние не можем да предвидим от днес за утре тази цена. Нашите пакети са договорени доста назад във времето. Очакваме решителна намеса на енергийния пазар от страна на държавата“, саза Малин Бистрин.

Проблемът с цената на електроенергията е основен и е заложен в меморандума с искания, който ще бъде подписан днес от браншовите организации.

Министър Стела Балтова призна за сериозността на проблема:

„Много сериозен въпрос, който търпи развитие, бих могла да кажа, тъй като при всички случаи увеличаването на цената на електричеството оказва влияние върху целия бизнес“.

Министърът на туризма заяви, че парите за подпомагане в размер на 430 милиона са налични, просто се чака парламентът да приеме актуализацията на бюджета.

Нов дизайн ще има мярката 60/40, очаква се промяна на Наредба 7, която ще позволи ваучерите за храна да се използват и за туризъм и почивка. Ще бъде обсъдена възможността деветпроцентното ДДС да бъде валидно за всички туристически услуги, включително и за ски учителите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Проданов: Подкрепата ни за Радев остава

За мен е чест да съм в статуквото с ГЕРБ и ДПС, когато става въпрос за вдигането на доходите на българските граждани. Това заяви депутатът от БСП Христо Проданов пред bTV, след като трите партии се оказаха с мнозинство в залата и подкрепиха приходна част на бюджета различна от тази, […]