В Хонконг се провеждат избори с единствен кандидат

NetNews

Избирателна колегия в Хонконг гласува днес в избори, като единственият кандидат Джон Ли вероятно ще бъде избран за ръководител на тази китайска провинция, предаде АП.

Колегията, съставена от близо 1500 предимно лоялни към Пекин членове, ще избира с тайно гласуване, което ще продължи два часа и половина. Ли се нуждае от 750 гласа, за да оглави местната администрация. Победата му е сигурна предвид това че той е одобрен от централното правителство, а и миналия месец кандидатурата му бе подкрепена от 786 електори.

Днешните избори стават след големите промени в изборното законодателство в Хонконг от миналата година, според които само „патриоти“, верни на Пекин, могат да заемат ръководния пост. Правилата бяха променени така че да бъдат осуетени опозиционни гласове. Въпреки че вотът е таен, електорите са внимателно подбрани, отбеляза АП.

Тази сутрин трима членове на Лигата на социалдемократите, местна активистка група, опитаха да протестират срещу изборите, като издигнаха транспарант с искане за всеобщо гласуване за законодателно събрание и за ръководител на изпълнителната власт. Пристигналите полицаи обградиха демонстрантите, обискираха ги, взеха им личните данни, но никой не бе задържан на място, предаде БТА.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

С колко ще поскъпнат горивата без руския петрол?

Горивата ще поскъпнат с 20-30%, ако в България не влиза руски петрол, изчислиха експерти. След поредното повишение на 4 май, средната цена на дизела у нас е 3,21 лв., а А95 – средно 3 лв. При скок с 30%, ще плащаме за литър съответно 4,17 лв. за нафтата и 3,90 […]