В Швеция електромобилите се зареждат в движение (ВИДЕО)

NetNews

Въпреки значителния напредък в разработването на електрически автомобили и акумулаторни батерии, презареждането на такива превозни средства към днешна дата отнема значително повече време, отколкото презареждането на автомобили с ДВГ.

Израелската технологична компания ElectReon разработи система, която може да зарежда електрически превозни средства в движение. На теория, ако такава система се използва универсално, автомобилната индустрия може да произвежда по-малки батерии – което от своя страна би довело до по-евтини и по-просторни автомобили.

За зареждането в движение, специални медни намотки са разположени под асфалта на пътното платно, които са свързани с блокове за управление, разположени покрай пътя, както и с електрическата мрежа. А автомобилът трябва да бъде оборудван със специален енергиен приемник. Основният недостатък на тази система е, че за да се инсталира, пътното платно трябва да се асфалтира наново.

ElectReon наскоро приключи изпитанията в шведския град Готланд на път от 1,65 км. Първото превозно средство, зареждано от пътя в движение, бе електрически камион.

Тестовете показват, че камионът може да генерира до 70 kW мощност при различни скорости до 60 км/ч. По време на експеримента се оказа, че снегът и ледът не пречат на зареждането на батерията.

Компанията очаква да започне да експлоатира този път, след като получи всички разрешителни от властите. След това тя планира да тества множество превозни средства, които ще се зареждат едновременно.

ElectReon вече е оборудвал 700-метров участък от път в Тел Авив с подобна система (между другото, израелските власти планират да спрат продажбата на превозни средства с двигатели с вътрешно горене до 2030 г.).

Автомобилните компании работят усилено в тази насока. Ще припомним, че наскоро Volkswagen представи робот, който може да зарежда електрически автомобили – той е в състояние самостоятелно да отвори порта за зареждане и да свърже кабела към електрическата кола.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще прехвърли американските служители на електрически превозни средства. Сега американският автомобилен парк включва повече от 600 хиляди автомобила с двигатели с вътрешно горене.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Неизвестен стрелец всява паника сред жителите на столичния кв. „Лозенец”

Две стрелби по един и същи апартамент в столичния квартал "Лозенец". Все още стрелецът не е ясен, предава Нова ТВ. По стъклото на апартамента има две дупки. "За пореден път в рамките на 10 дни ми обстрелват жилището. Не бях в апартамента. Вероятно се е случило между 20 и 23 […]