В ямболския театър започнаха репетициите за новия спектакъл по текстове на Георги Господинов

NetNews 1

Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол започна репетиции на най-новото заглавие в репертоара си – „Всичките наши тела”. То е по текстове от едноименната книга на Георги Господинов – писателят от Ямбол, номиниран за най-престижната световна награда за литература „Букър”. Режисьор на спектакъла е Мартин Киселов. Премиерата се очаква през есента.

Актьорският състав е изцяло от трупата на ямболския театър, като в предизвикателството вземат участие Вълчо Янев, Цветелина Кънева, Георги Ружичка, Петя Бойчева, Галина Иванова,  Георги Караиванов и Румен Михайлов.

Сценографията е поверена на Илияна Кънчева, а музиката е на композитора Калин Николов.

Новият спектакъл се нарича „Всичките наши тела“ и е интересен поглед към живота на хората чрез текстовете на Георги Господинов. Едноименната книга бе издадена през 2018 г. Тя съдържа 103 „свръхкратки истории”, както ги определя самият Г. Господинов. Те са смешни и абсурдни, меланхолни и иронични едновременно.

„Спектакълът „Всичките наши тела“ е представление на импровизации с текст“,  споделя режисьорът Мартин Киселов в началото на работния процес.

Спецификата на избрания подход за изграждане на спектакъла изисква и различен начин на работа. За първи път, още при първоначалната среща на актьори и постановъчен екип, работата започна директно на сцена.

Идеята на спектакъла по текстове на Георги Господинов от една страна е да утвърди културната идентичност на жителите на Ямбол, тъй като в голяма степен текстовете на родения в Ямбол автор са свързани с историята и паметта на града, а от друга – търсене на допирни точки с живота и бита на всеки един човек, живеещ и в най-отдалеченото населено място на планетата.

Спектакълът „Всичките наши тела“ е втората продукция от проекта на ямболския театър „Драматичен театър „Невена Коканова“ – стратегия за развитие и устойчивост“ по Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти, финансирана от Национален фонд „Култура“.

Очакваната премиера на „Всичките наши тела“ по текстове на Георги Господинов е през есента на 2023 година.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “В ямболския театър започнаха репетициите за новия спектакъл по текстове на Георги Господинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ускоряват ТЕЛК, всяка болница ще има комисия

Снимка БГНЕС Системата на ТЕЛК  ще претърпи поредни важни промени, които ще ускорят издаването на решения. Занапред териториални експертни лекарски комисии ще трябва да имат всички държавни и общински болници и комплексни онкологични центрове. Университетски болници и търговски дружества със смесено държавно и общинско участие, ще трябва да имат най-малко […]