В Ямболско се търсят доброволци за изследване на радиация в жилищни сгради

NetNews 1

Доброволци за проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради се търсят в Ямболска област. За целта са осигурени 1000 детектора от Националния център по радиология и радиационна защита, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева, предаде БТА.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Устройствата се поставят за период до една година в най-често обитаваните стаи в домовете на желаещите. Подходящи за изследването са жилища на първите и приземни етажи, където облъчването с радон е най-силно. Детекторите нямат йонизиращо или друг вид лъчение, уточнява д-р Калчева.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който прониква в сградите. Образува се в почвата, водата и скалите при разпадане на уран и радий. Невидим е, без мирис и вкус, и представлява втората причина след тютюнопушенето за рак на белите дробове. При висока концентрация на газа следва да се поставят защитни шахти около жилището и да се изолират със замазки пукнатини по пода. Добрата и редовна вентилация на помещенията също е сред препоръчваните мерки, обясни директорът на РЗИ.

Направеното преди няколко години изследване в област Ямбол е установило сгради с висока радиация, но тогава са били поставени само 100 детектора за радон, допълни д-р Калчева.

Източник: offnews.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

One thought on “В Ямболско се търсят доброволци за изследване на радиация в жилищни сгради

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Една Tesla със 700 000 км пробег! (ВИДЕО)

В мрежата бе публикувано видео, посветено на Tesla Model S, произведена през 2015 година. Оттогава електрическата кола е изминала повече от половин милион километра и собственикът решава да прегледа състоянието на автомобила след няколкото години експлоатация. За изненада на мнозина се оказва, че Tesla-та все още се чувства „във форма“ […]