В Ямбол започва разделно събиране на биоразградими отпадъци

NetNews

Днес бе официално открита компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци на Община Ямбол. Съоръжението е изградено по европейски проект в близост до Регионалното депо, а от утре в града започва разполагането на специални контейнери за събиране листна и тревна маса, които да се отделят от общия отпадък.

Компостираща инсталация има за цел преработване на биоразградими отпадъци, като полученият компост ще се влага в почвата като подобрител за развиване на зелената система на града, обяви при откриването кметът на Ямбол Валентин Ревански. Чрез разделното събиране на зелена и биоразградима маса, ще се намали общото количество на депонирания отпадък на регионалното депо. Годишният капацитет на съоръжението е 2 400 тона.

Освен съоръжението за събиране и преработка на биомасата, по проекта е закупен специален автомобил за извозването му, както и контейнери за разделно събиране на този специфичен вид отпадък.

Още от утре започва разполагането на 108-те контейнера на различни места в града. Те ще бъдат пръснати най-вече в жилищните райони на Ямбол с къщи и дворове, както и за нуждите на детски градини.

В контейнерите могат да се събират разделно преди всичко окосена тревна маса, листа и изсъхнали клони. На всички съдове са разлепени стикери, от които гражданите да се информират за какъв вид отпадък могат да ги използват.

На днешната церемония лентата на новото съоръжение в местността „Гол баир” прерязаха кметът на града и Аглика Георгиева – от името на фирмата, изпълнила инженеринга и авторския надзор по проекта. Цялата площадка със съоръженията е изпълнена от фирмата, а приносът на общината е в изграждането на довеждащата инфраструктура – път, захранващ кабел и трафопост.

Експлоатацията на съоръжението, както и извозването на биоотпадъците е поверено на нарочно сформиран екип към общинското предприятие „Паркове и зони за отдих”.

Проектът по оперативна програма „Околна среда 2014-2020” бе защитен от община Ямбол през 2019, когато на 3 юли е подписан договорът за изпълнението му. Реалните строителни дейности са извършени в периода декември 2020 – септември 2021 г. От 10 януари тази година компостиращата инсталация е въведена в експлоатация.

Подробности по извършените дейности и постигнатите резултати от реализирането на проекта бяха представени днес на пресконференция, преди откриването на съоръжението.

Общият размер на инвестицията е 3 702 737, 60 лева. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ осигурява чрез Европейския фонд за регионално развитие 2 166 963, 78 лева и Държавният бюджет на Република България гарантира 382 405,37 лева безвъзмездна помощ. Финансовият принос на Община Ямбол е 1 153 368, 45 лева.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Двама са арестувани за телефонна измама

Снимка: Pixabay Полицията е разкрила и задържала извършители на телефонна измама на мъж от гр. Ракитово, съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик, предаде Нова тв. Случаят е от есента на 2021 година. Непознати са обадили по мобилния телефон на 69-годишния мъж и предложили да му доставят дърва за огрев на изгодна […]