В Ямбол няма да се организира традиционният коледарски фестивал, групите ще си играят по кварталите

NetNews

Уникалните ямболски коледари ще коледуват по райони, без организирани събития, съобщиха от община Ямбол. Това означава, че традиционният коледарски фестивал, който се провеждаше ежегодно на 25 декември, няма да се състои. Решението е мотивирано с извънредната епидемична обстановка и спазване препоръките на здравните власти. От седмица Ямболска област е в жълтата Ковид зона, заболеваемостта е под 240 на 100 000 души. Въпреки това организирани мероприятия няма да има, информират от местната власт.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Организирани мероприятия обаче има. Такива са например Коледния базар и запалване светлините на елхата. Прилага ли общината двоен аршин при реализацията на различни инициативи е по-скоро въпрос на гледна точка.

Според официалната информация, тази година коледарските куди в града ще коледуват по райони. Каргонските групи ще започнат да обикалят къщите в най-стария ямболски квартал „Каргон“ от Бъдни вечер – 24 декември. На 25 декември, Рождество Христово, те  ще играят на каргонския пазар и около обед ще достигнат до Безистена и центъра. Кудите от Първи градски жилищен район („Баира”) ще коледуват в северния ямболски квартал.

Във въпросните райони празникът ще върви с пълна сила и струпването на хора и неизбежно. А отсега се знае, че коледарите ще прескочат и до центъра, където също ще привлекат многобройна публика. След като събитието не е организирано обаче, няма да се следи и за противоепидемичните мерки, съответно общината няма да носи отговорност в качеството си на организатор. По-добре ли е подобни масови събития да се случват без организация, охрана и контрол, без да е ясно чия е отговорността? Очевидно за общината този отговор е положителен.

„Искрено се надяваме, че следващата година обстановката ще бъде нормална и ще успеем да направим хубав коледарски празник както за малките, така и за големите коледари на Ямбол“, коментирал кметът на Ямбол Валентин Ревански. Но щом коледарският празник се случва без организация от страна на общината, както е тази година, защо изобщо е нужно тази институция да се меси в традициите, с какво всъщност е полезна и как ги подпомага?

Миналата година също нямаше коледарски празник. Сега той се отменя за втора поредна година. Дано през 2022 г. не се наложи да казваме, че Коледарският фестивал в Ямбол и тази година по традиция няма да се състои…

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Още един "топ 5" на употребявани коли, които не трябва да купувате

При избора на употребявана кола, в голяма част от случаите, предпочитание се дава предимно на най-разпространените модели. Потенциалният купувач смята, че факта, че са масови говори за тяхната надеждност. Това обаче не винаги е така. Дори когато избирате популярни автомобили, можете да срещнете модели, които не са толкова надеждни. Изданието […]