Гарди Сугдуб: един остров, който скоро ще изчезне

NetNews

Цялото население на панамския остров Гарди Сугдуб трябва да се премести, защото до 2050-а той ще потъне. Заради климатичните промени редица други острови ще последват съдбата му.

Щом излезе от вкъщи, Ерика вижда тюркоазено синьото море, а вълните блестят под слънчевите лъчи. Тя живее на малкия остров Гарди Сугдуб в колиба, чийто покрив е от палмови листа и стъбла на захарна тръстика.

Ерика е от индианското племе гуна. Неотдавна, когато над острова се изляла буря, колибата ѝ била наводнена. „Беше ужасно. Но, слава богу, спим в хамаци“, разказва Ерика.

Вълните заливат острова редовно

Огромни вълни постоянно заливат острова, споделя Хавила Апресиадо. Жената е засегната, въпреки че живее в центъра на острова. „Наводнението стига и дотук. И се оказваме залети“, разказва тя.

Ден по-късно водата обичайно се оттегля. „Домовете ни постоянно се повреждат и се налага да ги ремонтираме. Морското равнище расте, тъй като глетчерите се топят в резултат от промените в климата. Постоянно има наводнения, постройките се пълнят с вода. Това вече е станало нещо нормално.“

Водата достига дома на Хавила средно по десет пъти в годината. Холът, огнищата, дървата за горене и околните пътечки са залети от вода.

Много острови ще потънат

Островът е само на 40 сантиметра от залива Гуна Яла. А постоянните наводнения са само предвестник на това, което очаква островитяните. Учените прогнозират потъване на острова до 2050 година. През следващите десетилетия морето може да погълне изцяло някои от 350-те малки острова пред бреговете на Панама. 50 от тях са обитаеми.

Затова жителите на Гарди Сугдуб трябва да се преселят. Решението е взето, в момента за тях на континента се гради селище, с което Хосе Батиста особено се гордее. Той е заместник-министър на строителството и териториалните въпроси. Преселването ще се осъществи следващата година, уверява Батиста.

Това е първият проект от този вид в Латинска Америка – преселването на цял остров. „Ако тази първа стъпка успее, можем да мислим и за следващите. Но най-голямото предизвикателство със сигурност е икономическият аспект. Само това първо преместване – на 300 къщи, ни струва 12 милиона долара“, казва Батиста. А трябва да се мисли и за алтернативи, тъй като няма как да бъдат преселени семействата от всички 50 населени острова.

Проблеми с финансирането

На Гарди Сугдуб тези дни обсъждат, че строителството на новото селище на континента е замряло. Работата е спряна, тъй като липсват средства. При това положение преместването следващата година може и да се забави.

„Сигурно е само, че промените в климата ще продължат, а морското равнище ще продължи да се покачва постоянно, ако всички страни заедно не приложат по-амбициозни мерки от досегашните“, казва Адриан. Той живее на един съседен малък остров, който също е застрашен от потъване. „Всяка година виждаме как морето поглъща още една част от нашия остров – като че ли иска да си го възвърне.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Една от новите звезди на Манчестър Юнайтед едва не се озовава в Арсенал през лятото

Една от новите звезди на Манчестър Юнайтед – Лисандро Мартинез, едва не е подписал с Арсенал през лятото. Новината съобщи спортният директор на Аякс – Едвин ван дер Сар, пред talkSPORT. Бившият вратар на „червените дяволи“ споделя, че е отхвърлил предложение на „артилеристите“ преди да приеме £57-те млн. от бившия […]