Ген. Атанасов: Не знам дали мисълта на ГЕРБ е за избори до дупка, но е ясно, че първият мандат няма да се състои,

NetNews

Прави впечатление, че носителят на първия мандат ГЕРБ не предприема никакви действия да си осигури мнозинство. Това е доста симптоматично, каза в предаването „Още от деня“ по БНТ съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

Не знам дали мисълта им е за избори до дупка, но е очевидно, че първият мандат няма да се състои, добави той.

Ген. Атанасов коментира и размяната на остри реплики по време на днешните консултации на президента Радев с ДБ.

Ние отидохме на тези разговор с цел да се обсъди съставянето на правителство, но проведохме съвсем друг разговор – по темата за оръжието за Украйна. Ние сме готови да получим третия мандат и сме готови с план той да бъде реализиран, но първо би трябвало да се положат усилия при първия и втория мандат. Не виждам никакви усилия от страна на ГЕРБ с първия мандат. Има вариант предложено от ГЕРБ правителство да бъде избрано, но не от тези от които му се иска – ДБ и ПП, а от ДПС и БСП, с които вече са т.нар. хартиена коалиция, заяви съпредседателят на ДБ.
Той коментира и предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за седмица публичен дебат за изборните промени.

Ние първи предложихме да бъде създадена комисия, която да седне и да се обсъди спокойно темата в рамките на един месец. Този опит да се променят правилата преди избори с цел да са изгодни на някого е контрапродуктивен и ще ни върне във времената, когато имаше стотици хиляди невалидни бюлетини. Това се прави не толкова за евентуални предсрочни парламентарни избори, колкото за местните избори. Те ще направят опит да укрепят позициите си в местната власт, защото тя е своеобразен резервоар за централната власт, посочи ген. Атанас Атанасов, цитиран от novini.bg.

По думите му, ако първият мандат не бъде реализиран, може да бъде съставен кабинет с втория мандат на ПП, тъй като има опасност с третия мандат да бъде съставено правителство тип „Беров“, при което няма да е ясно кой ще носи отговорността.

Правителство ни е необходимо заради толкова многото кризи, които трябва да бъдат решавани, подчерта съпредседателят на ДБ.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Макрон обяви 100 милиона евро помощ за Молдова

Френският президент Еманюел Макрон обяви днес на дарителска конференция за Молдова в Париж допълнителна международна помощ за страната в размер на над 100 милиона евро, предаде Ройтерс. Макрон заяви, че помощта трябва да бъде съсредоточена върху оказване на подкрепа за Молдова да се справи с енергийната криза. Молдовската президентка Мая […]