Георги Шишманидов: Няма подписка за излизане на Несебър от ЮНЕСКО

NetNews

На сесия на Комитета за световното културно наследство през 2023 г. предстои да се разгледа как се изпълняват препоръките на комитета за изработване на документите за опазване и управление на културното наследство на Несебър. Ако дотогава българската държава не е изпълнила поне част от тези препоръки, има вероятност Несебър да бъде вписан в списъка на културното наследство в опасност. Това поясни в интервю в предаването „Хоризонт до обед“ инж. Георги Шишманидов, председател на сдружение „Месемврия 2020“.

Създават се настроения срещу местната общност и жителите на Стария Несебър, смята Шишманидов, който поиска право на отговор след интервю за БНР с проф. Тодор Кръстев, където според него са прозвучали твърдения, внушаващи „погрешна представа“.

Пред БНР Георги Шишманидов заяви, че въпреки напрежението между местните и държавните институции по повод на ограниченията за застрояване в старинната част на града, „никой от гражданите не е подписвал, организирал или представял някъде петиция за излизане на града от списъка на ЮНЕСКО“.

Шишманидов опроверга медийни публикации отпреди години, че има такава подписка.

„Винаги може да се намери някой, който да каже, че иска да излезе от ЮНЕСКО, но болшинството от моите съграждани това ги обижда.“

Желанието на местните жители е да се изгради визия за устойчиво развитие на Несебър, обобщи той.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Излиза филм за предисторията на "Игрите на глада"

Lionsgate съобщи, че филмът за предисторията на „Игрите на глада“ – „Балада за пойни птици и змии“ ще има премиерна дата през ноември 2023 г. – 17 Ноември, предава ScreenRant. От 2012 г. до 2015 г. франчайзът „Игрите на глада“ постави началото на нова вълна от адаптации на книги, но […]