ГЕРБ и „Възраждане“ откриха много свързащи ги политики

NetNews

По време на среща за политики в Народното събрание ГЕРБ и „Възраждане“ изказаха сходни възгледи в сектор „Енергетика“, но подминаха червените линии помежду си. Разговорите бяха по инициатива на ГЕРБ, съобщи БНР.

По време на срещата двете политически сили разкритикуваха действията на кабинета „Петков“ заради поети ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост за съкращаване на работата на въглищните централи към 2026 година и изтъкнаха близост по теми като регулиран пазар, компенсации за битовите потребители и бизнеса.

Делян Добрев от ГЕРБ коментира: „И то забележете срещу какво – срещу батерии, от които нямаме нужда, тоест тук не става въпрос за кон за кокошка, ами става въпрос направо за предаване на националния интерес. Тоест по тази тема ние сме единомишленици.“

От „Възраждане“ възприеха идеята на ГЕРБ за създаване на Кодекс за социална подкрепа, в който да се регламентират всички социални плащания. Петър Петров изрази необходимостта от по-сериозна социална подкрепа: „Тъй като, за съжаление, българското общество обеднява.“

От ГЕРБ отново настояха да се избягват предложения в бюджета, които могат драстично да увеличат дефицита, а от „Възраждане“ дадоха заявка, че между двете четения на т.нар. удължителен бюджет, внесен от служебното правителство, да внесат балансирани предложения с уточнението: „Знам, че всички български граждани искат да чуят от нас, че минималната работна заплата ще се увеличи и то с много, но следва да отговорим и на въпроса откъде ще дойдат тези пари, без да изпразним държавната хазна“, отбеляза Петър Петров.

От „Възраждане“ приветстваха инициативата на ГЕРБ за стартиране на процедури за избор на конституционни съдии, членове на Висшия съдебен съвет от квотата на НС и за главен инспектор в Инспектората към ВСС заради изтекли мандати.

От ГЕРБ дадоха уверение да подкрепят предложения на „Възраждане“ за драстично увеличение на наказанията за пияни и дрогирани шофьори.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Унгария готви посещение в Украйна

Унгарското правителство подготвя посещение на своя делегация в Украйна, но засега няма да публикува подробности от съображения за сигурност. Това съобщи в сряда ръководителят на кабинета на унгарския премиер Гергели Гуляш, цитиран от ТАСС. „Планираме да посетим Украйна“, каза той на среща с журналисти. „Но“, подчерта ръководителят на кабинета на […]