Германия иска да отклони инвестициите от Китай

NetNews

Германското правителство планира да насочи повече германски чуждестранни инвестиции към пазари извън Китай, за да намали зависимостта от втората по големина икономика в света, съобщи ДПА.

По предложение на министъра на икономиката Роберт Хабек управляващата коалиция под ръководството на канцлера Олаф Шолц се е съгласила да преразгледа механизма на т.нар. инвестиционни гаранции, съобщават източници от министерството.

Инвестиционните гаранции от правителството позволяват на германските компании да застраховат инвестициите си в нововъзникващи и развиващи се страни срещу политически рискове, като например експроприация или ограничения върху капитала и трансфера.

Новината идва в момент, когато Хабек днес трябва да пътува до Сингапур, за да участва в германска бизнес конференция.

Конференцията на германската индустрия в Азиатско-тихоокеанския регион на 13-14 ноември ще се съсредоточи върху начините за разширяване на маршрутите за доставки. Германската зависимост от руските изкопаеми горива предизвика широк дебат за намаляване на икономическите зависимости от Китай.

Шолц също трябва да участва, като пътува от Виетнам за Сингапур, преди да отлети за срещата на върха на Г-20 в Бали.

Преразглеждането на механизма ще осигури на германските предприятия по-голяма подкрепа при откриването на нови пазари в бъдеще и ще създаде стимул за диверсификация. Според източниците германските компании ще получат още по-ефективна помощ за осъществяване на проекти в страни, които досега не са били в центъра на икономическата активност, но които имат голям потенциал.

Освен това ще бъде затруднено поглъщането на германски компании в областта на ключови технологии от страна на китайски инвеститори.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Протест на служители на БДЖ в София

На протест с искане за повишаване на доходите излизат от БДЖ. Недоволството ще е на жълтите павета пред парламента. А пред сградата на Министерския съвет на предупредителен протест ще се съберат хора с увреждания. Сред исканията им са съкращаване на срока от датата на изтичане на Експертно решение до ново […]