Германия ще настоява за европейски санкции срещу ядрената енергетика на Русия

NetNews

Правителството на Германия ще настоява за налагането на санкции срещу ядрената енергетика на Русия в следващия пакет от икономически санкции на ЕС срещу Москва. Това каза вицеканцлерът и министър на икономиката в Берлин Роберт Хабек.

Германия е водач сред страните в ЕС, които залагат на бъдеще на енергетиките без ядрени мощности. Обратът в политика на страната започна преди повече от десетилетие, когато канцлер беше Ангела Меркел.

„Виждали сме вече, че Русия умишлено използва зависимостите в енергийния сектор като средство за оказване на натиск. Затова сега германското правителство поиска от Европейската комисия в следващия пакет санкции да бъде включен и ядреният сектор“, каза още Хабек. Той добави, че е необходимо цяла Европа да стане напълно независима от Москва в енергийния сектор.

Темата за налагане на санкции срещу руската ядрена енергетика е обект на обсъждания в продължение на месеци. При гласуването на последния пакет от ограничения през февруари до подобна мярка не се стигна, след като няколко държави, сред които и България, заплашиха, че ще наложат вето.

Служебният кабинет на Румен Радев неколкократно заяви, че дори да се стигне до санкции, ще бъдат поискани дерогации, които са пряко свързани с доставките на оборудване за ядрената централа в Козлодуй.

Освен България силно противопоставяне срещу санкции в ядрения сектор има още и от Унгария и Франция. По подобие на България компании в двете страни твърдят, че ядрените им мощности са зависими от доставките от Русия.

Очаква се този уикенд Германия да започне процес по извеждане от експлоатация на последните си три действащи атомни централи.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Какво задължително трябва да свършим за цветята си през април?

Десетина бързи, но необходими дейности, за да бъдат градината и балконът прекрасни Сеитби, разсаждане, засаждане, размножаване, почистване, резитби, почвени обработки, торене… с каквото и да се захванете през този и следващия месец, бъдете сигурни, ще се получи, пише Mila.bg. Няколко съвета и напомняния 1. Ако всяка година си купувате едногодишни […]