Гешев от „силите на мрака“ през мафията до поезията на Киплинг

NetNews

Главният прокурор Иван Гешев заложи на ударни послания към обществото през уикенда часове преди ВСС да стартира отново дебатите по процедурата за неговото отстраняване. Активността на Гешев идва часове след като поиска да бъде изслушан от НС и със заявка за предстоящо обръщение към народа през БНТ в идната седмица.

В неделя главният прокурор изненадващо изказа притеснения за евроатлантическото бъдеще на страната и предупреди, че „силите на мрака“, които по думите му „откраднаха в годините на прехода…е възможно дори да ни извадят от ЕС и НАТО“. Гешев посочва, че мафията днес разполага и с политически, и с медийни ресурси, чрез които определя дневния ред и „налага своите престъпни и зловещи намерения“. Във фейсбук още от събота Гешев заложи на поезия. като цитира стихотворението на Ръдиард Киплинг „Ако“, макар първоначално да бе допуснал грешка в името на автора.

Силите на мрака

„Силите на мрака“, както аз ги наричам, имат за своя основна цел – чрез финансовите и икономически ресурси, които откраднаха в годините на прехода, и с подкрепата на външни фактори да ни държат в подчинение, да ни разколебават в демократичния избор, който направихме, или ако е възможно дори да ни извадят от ЕС и НАТО, казва Гешев пред агенция БГНЕС.

Той представя и своята визия за мафията в страната. „Мафията днес – очевидно и за мое огромно съжаление – разполага и с политически, и с медийни ресурси, чрез който определя дневния ред и налага своите престъпни и зловещи намерения. Разчита на късата обществена памет и най-вече на изкушенията, пред които мнозина не могат да устоят“, казва още главният прокурор.

„Изкушенията, на които и Мефистофел се отдаде като продаде душата си на дявола. Бруталността на мафията е очевидна, но и лесно разпознаваема. Методите са известни. Първо търсят споразумение като Фауст, после поставят ултимативни условия със заплахи, а след това реализират заплахите. Нима не видяхте – всичко това се случи пред очите ни в последните няколко седмици! Нали?“, посочва Гешев пред БГНЕС.

На първо място тези сили се целят в съдебната система и искат да я овладеят. Ако това стане факт, постигат всичко. Подчиняват политическия, икономическия, медийния и социалния живот дори на своите нечисти цели. Но аз вярвам, че трябва да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му. Вярвам, че ако се наведем сега, повече няма да можем да се изправим!“, допълва той.

Отвъд емоциите

„Отвъд емоциите след 14-часовите изтощителни дискусии, които предизвикаха полярни реакции в обществото, мога да кажа още няколко думи на колегите си от ВСС. Те няма да са нещо по-различно и ново от това, което те знаят. Но съм длъжен да напомня, че всички ние, водени от отговорностите, пред които сме изправени, не трябва да забравяме, че сме дали клетва и сме се врекли пред обществото и себе си да съблюдаваме, спазваме и гарантираме върховенството на Конституцията и законите на страната. Да пазим независимостта на Съдебната система и да не позволяваме външно вмешателство, независимо откъде идва то“, каза главният прокурор Иван Гешев.

„За съжаление през последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност ставаме свидетели на безскрупулни опити за погазване на Конституцията и на законите на държавата. И тук държа да подчертая, и моите колеги от ВСС трябва да знаят, че тези опити не са насочени само и единствено към отстраняването на главния прокурор, независимо кой е той. Това е само първата стъпка. Тяхната цел е много по-дълбока, опасна и ретроградна.

„Ако в тълпата Лорда в теб опазиш“

Още в събота вечерта главният прокурор заложи на поезия – “Ако” на Ръдиард Киплинг. По информация на онлайн изданието “Сега” в първоначалната публикация на поста е допусната правописна грешка, като името на автора е изписано без второто „д“ в Ръдиард. В момента в поста такава грешка не се вижда, но от хронологията на редакциите става ясно, че постът е редактиран в събота в 21.17 часа и именно е поправено името на автора.

В седмиците, когато се дискутира отстраняването на Гешев, той поиска депутатските имунитети на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за „Барселонагейт“, на съпредседателя на ПП Кирил Петков​​ за декларацията за двойното му гражданство, и на бившия борец Даниел Александров заради дело за потенциално блудство с непълнолетно момиче

В понеделник ВСС продължава изслушването на Гешев, за да изясни в какво психологичното състояние е бил той по време на пресконференцията на 15 май, в която използва словосъчетанието „политически боклук“.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ГЕРБ няма да подкрепят свалянето на нито един депутатски имунитет

Още преди да са поискани имунитети ясно заявихме, че в ситуация, когато се претоплят стари манджи и супер стари дела, и предвид изказванията на главния прокурор, няма да подкрепим свалянето на имунитета на който и да е народен представител, ако се стигне до гласуване. Това обясни пред БНР Екатерина Захариева, депутат от […]