Гимназията по туризъм в Ямбол с ново оборудване и облекла, развива обучение в реална работна среда

NetNews

Ново работно оборудване и работни облекла за учениците от две специалности са придобивките, на които вече се радва Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” – Ямбол. Това става възможно благодарение на спечеления от училището проект ,,Подкрепа за дуалната система на обучение“ по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“.

До този момент в рамките на проекта са осъществени различни дейности. Закупени са персонални преносими компютри за работа със специализиран софтуер. Доставени са професионални кухненски уреди – конвектомат, плоча за палачинки, кафе машина.  В крак с новото време е закупено „Су вид” оборудване, което е една от най- новите технологии в кулинарията. „Су вид“ произлиза от френския израз „sous vide“, което буквално означава „под вакуум“. Методът е готвене на различни продукти във вакуумирани торбички при ниска температура продължително време.

Оборудването в двата специализирани кабинети е на стойност близо 20 хил. лв. Осигурено е  атрактивно работно облекло за всички ученици, обучаващи се по тази система на стойност 10 хил. лв. Подсигурени са учебници и учебни помагала, свързани с двете специалности  – „Кетъринг” и „Спедитор-Логистик” на стойност 8 хил. лв.

Най-същественото като полза по проекта обаче е, че може практически да се види и усети колко по-добре изглеждат нещата, когато бизнесът и училището работят заедно. Партньори на гимназията в това начинание са едни от най-познатите и утвърдени на пазара работодатели – хотелските комплекси „Кабиле“, „Диана палас“ и „Боровец“, ресторантите „Мечта“, „Касмо“ и „По Ноти“,  Логистична база ЛИДЛ България – с. Кабиле.

Именно това е и целта на проекта – учениците да придобиват необходимите знания и умения в реална работна среда. Обучението чрез работа (дуална система на обучение) е специфична форма на професионално обучение, което се организира въз основа на партньорство и договор между училището и съответните работодатели. То се осъществява в съответствие с Кодекса на труда и предоставя възможност учениците в 11 и 12 клас да провеждат своето обучение в реални работни места, според избраната професия, в хотелите и ресторантите, с които училището има подписани договори. Така всеки ученик, обучаващ се в дуална система на обучение едновременно получава диплома за средно образование, усвоява избраната професия и получава трудов стаж и трудово възнаграждение.

С реализирането на този проект Гимназия по туризъм „Алеко Константинов” утвърждава позициите си като водещо училища в Ямбол и областта относно възможностите за изграждане на професионални кадри и тяхната реализация на пазара на труда. Учениците имат шанс да направят това още по време на своето обучение, което им дава силен тласък в бъдещото им професионално развитие.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ТОП 10 на най-скъпите марки в света

Amazon и Apple продължават да оглавяват класацията на най-скъпите марки в света година след пандемията. Новината е, че китайските компании се изкачват към върха със стабилни и бързи темпове, като вече изпреварват водещи европейски марки. Цената на марката Amazon е 683 852 млрд. USD, а на Apple – 611 997 […]