Главчев от ГЕРБ: ЦИК не е готова за гласуване по пощата

NetNews

„Определянето на датата е в правомощията на президента на републиката. В този смисъл ние заявихме, че ще приемем всяка една дата. На мен ми се стори странно, че след като е съобщил дата, започна консултации. Защото според мен по-нормално е да започнеш обсъждане, а след това да се произнесеш по темата, която е обект на подобно обсъждане. Но това е стил на президента Радев“. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR Димитър Главчев, депутат от ГЕРБ, по повод обявената от президента дата за парламентарните избори.

„Още по-странно ми се видя изместването на датата от 28 март на 4 април. А тя се пада на католическия и арменския Великден“, допълни Главчев.

За гласуване по пощата – „нямаме такава подготовка, нито пък ЦИК е готов за това. Освен това, имаме пресния пример от САЩ, какво се случи там. Голяма част от хората мислят, че изборите са нелегитимни в една огромна демокрация. И в САЩ, и в Германия, и в Австрия, те гласуват в рамките на собствената си държава по пощата. А при нас – как ще се осъществи комуникацията между британската и българската поща“, попита риторично депутатът от ГЕРБ.

Относно видеонаблюдението по време на изборите, Димитър Главчев зададе въпроса "Кой ще гледа това видеонаблюдение?". „Необходим е отделен екип. Ще има дебати по темата и гарантиране правата на карантинираните и болните. В рамките на дебата ще се реши, кое е по-добро“, добави Главчев.

„Това са първите парламентарни избори, които прави ГЕРБ. Интересно е, че изборите за президент ги организирахме ние, когато бяхме на власт. И не чухме оплаквания“.

Как ще гласуват карантинираните? „Записали сме в проекта за изменение на Закона за извънредното положение, че има две възможности. Едното е с подвижни урни, а другото е в отделни секции. Наистина решението е на ЦИК, обвиняват ни, че те нямат здравна експертиза, но ще се опрат на такава от здравното министерство“, каза Димитър Главчев.

Ще опазим ли здравето на хората от секционните комисии? „Това също е записано в проекта. Но още веднъж ще подчертая, че в момента тече времето за предложения. Всеки един народен представител може да предложи идеи. Аз имам определени резерви към гласуването по пощата, дори и към дистанционното електронно гласуване. Трябва да има гаранции, че то ще бъде честно, ще се осигури тайната на вота. Как точно ще стане – аз не си го представям“, категоричен беше Главчев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Четири години затвор за 27-годишен, изнасилил и ограбил жена в София

Подсъдим за изнасилване и грабеж беше осъден на четири години „лишаване от свобода“, съобщиха от пресцентъра на Софийска районна прокуратура. По внесен в съда обвинителен акт на Софийска районна прокуратура бе признат за виновен подсъдимият М. К., на 27 г., за изнасилване и грабеж. Престъпленията са квалифицирани по чл. 152, […]