Глоба от над 1,6 млн. лв. за масло в различна опаковка

NetNews
Глоба от над 1,6 млн. лв. за масло в различна опаковка

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция на „Милки Груп Био“ ЕАД в размер на 1 694 560 лв. за нарушение на общата забрана за нелоялна конкуренция, съобщава КЗК.

Подателят на искането „Ростар БГ“ ООД и „Милки Груп Био“ ЕАД са дистрибутори на германско краве масло с марка за качество Deutche Markenbutter на територията на страната.

В хода на проучването се установи, че през 2021 г. дружеството закупува краве масло на блок, като самостоятелно го опакова с опаковки, които имат обичайния изглед и обозначаване на продукта като Deutche Markenbutter, Mildgesauerte Butter, от 250 гр. (Дойче Маркенбутер, леко подкиселено), но в действителност опакованото масло е различно. Същевременно цената, на която дружеството е закупило вложеното масло, е по-ниска в сравнение с цената на продукта, когато се доставя в опаковки от 250 грама.

„Милки Груп Био“ ЕАД самостоятелно изработва и опаковките, в които разпространява продукта и на които е обозначен като дистрибутор (това обичайно е услуга, която се заплаща на производителя).

Опаковайки самостоятелно в собственото си предприятие краве масло с означение Deutche Markenbutter, леко подкиселено – различен продукт, който е по-евтин и в опаковка, за която не заплаща на производителя, „Милки Груп Био“ ЕАД придобива нелоялно конкурентно предимство пред прекия си конкурент „Ростар БГ“ ООД, както и пред останалите конкуренти (които спазват посочените нормативните изисквания и обичайните търговски практики), посочват от КЗК. Ответното дружество спестява в дейността си разходи и поддържа пазарната си позиция по нелоялен начин в ущърб на конкурентите, получава икономическа изгода, като улеснява собствената си търговска дейност по неправомерен начин, пише в съобщението.


 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Boeing и Airbus се притесняват от 5G, влияело на електрониката в самолетите

Шефовете на двете най-големи компании за производство на самолети в света призоваха правителството на САЩ да отложи пускането на нови 5G телефонни услуги. В писмо висшите ръководители на Boeing и Airbus предупредиха, че технологията може да има „огромно отрицателно въздействие върху авиационната индустрия„, съобщава BBC. По-рано бяха изразени опасения, че […]