Големи западни фирми изнасят производствата си от Украйна в България

NetNews

Големи производители на текстил и облекло от Западна Европа изнасят производствата си от Украйна в България, но очакванията на компаниите са да плащат същата цена на ишлеме, каквато е в Украйна. Това са сравнително висок клас марки, които са инвестирали директно в собствено производство в Украйна и тези производства в момента са затворени, съобщи пред БТА председателят на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) Радина Банкова.

Увеличеният обем на поръчките от западните компании към българските фирмите обаче отключва стария проблем в страната, свързан с дефицита на работна ръка.

Председателят на БАПИОТ напомни, че през последните години големи западни марки инвестираха в заводи в Украйна, Армения, Молдова и Турция, след като този процес приключи на Балканите. Със затварянето на доста фирми в Украйна и оттеглянето на големи западни инвеститори от тази страна те се насочиха към Балканите и основно към България, която е традиционен производител на текстил и облекла.

„Големият конфликт на интереси обаче е свързан с цената, защото те са планирани за производство в Украйна, а ние не можем да работим на тези цени, тъй като те не могат да покрият текущите ни разходи“, коментира председателят на БАПИОТ. Ценовият шок се засилва и заради скока на всички разходи на българските производители. „В момента обаче се борим за компромисни решения, защото е важно да задържим клиентите“, допълни Банкова.

Тя изтъкна, че в момента непрекъснато текат запитвания и договаряния, има голям интерес, но не може да се каже колко дълго ще продължи той предвид факта, че има голямо ценово несъответствие спрямо това, което тези западни фирми очакват да платят.

„От началото на годината състоянието в бранша е сравнително стабилно, но предковид нивата не могат да бъдат достигнати. В момента сме прекъснали линията на спад на износа, но не е известно доколко тази тенденция от първото тримесечие на годината ще е трайна, защото не е ясно колко дълго фирмите ще издържат на инфлационния натиск“, коментира още Банкова. В този смисъл положението за бранша се усложнява поради факта, че няма яснота колко дълго ще бъдат подпомагани производствените предприятия по отношение на новата криза, която се разгоря след коронавируса.

„Доста фирми затвориха по време на коронакризата, като болшинството от фирмите в бранша са микро, малки и средни, а големите са едва 3,5 на сто от всички фирми в сектора. По данни на председателя на БАПИОТ не по-малко от 10 на сто от компаниите от бранша са затворили в този период. Това основно са семейни фирми, а за жалост загубихме и доста колеги през тези две години“, коментира Банкова.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Разследва се предаване на хепатит от животни на деца

Случаите на остър хепатит с неизяснен произход при деца са около 300 в редица държави. Във Великобритания потвърдените болни са 163. Властите разследват предаване от кучета, предаде Нова ТВ. Проучванията връщат лентата отпреди пандемията и изследват какво са яли и какви лекарства са приемали по време на пандемията. Хепатитът предизвиква […]