Голям скок в цените на имотите в София

NetNews

Голям скок в цените на имотите в София

Снимка: БГНЕС/EPA

София е класирана на 79-о място от 150 града в световен мащаб в класацията на Knight Frank, която следи цените на жилищата. Непосредствено преди столицата ни са класирани Единбург, Прага и Дубай, съобщи Bulgaria On Air.

По данни на НСИ цените на жилищата в България са нараснали с 9,4% на годишна база в края на миналата година. А вече построените жилища у нас дори са поскъпнали с 10% спрямо края на 2020 г.

Още по темата

4 апр 2022 09:00

220

Цената на новите апартаменти бележи ръст от 8,4% на годишна база. Цените на имотите в София са нараснали с 9,1% на годишна база през третото тримесечие на миналата година.

В доклада се отбелязва, че цените на жилищата в градовете в световен мащаб се покачват с най-бързия темп от почти 18 години, пише money.bg. От 150-те града, които са  включени в индекса, 140 отбелязват увеличение на цените 2021 г. За сравнение през 2020 година, увеличение е имало при 122 града.

Турският град Истанбул е регистрирал най-силен скок в цената на имотите – цели 62% на годишна база през последното тримесечие на миналата година. В топ 3 са още турски градове – Анкара и Измир.

Столицата на южната ни съседка Гърция се нарежда на 62-ро място в класацията с годишен ръст на цените на жилищата от над 10% за периода, столицата на Румъния – Букурещ, е поставена на 92-ро място в класацията ръст на цените на имотите от 7,6% на годишна базa.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Кога електромобилите ще станат по-достъпни у нас?

Все още липсва системен подход за по-голямото въвеждане на електромобилите в България в Плана за възстановяване, като се работи „на парче“ без цялостен поглед към транспортната система в страната. Трябва да има стимули за използването на електромобили, а не толкова за закупуването им. Това коментира Илия Левков, председател на УС […]