Горан Благоев: Нация с водачи може да върши чудеса

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

"Със Съединението и героизма в Сръбско-българската война България смайва света, защото една нация, когато има идеал и знае какво защитава, за кого се бори и най-вече, когато една нация има водачи, тя наистина върши чудеса. Светът е смаян от това, че една млада армия побеждава една армия, която има доста боен опит и доста закаленост в други войни. Това е първата война (Сръбско-българската война – б.р.), която ние водим като млада държава". Това каза пред БНР Горан Благоев, журналист, доктор по история, автор на документални филми.

По думите му и при Съединението, и после при Сръбско-българската война е имало хора, които са били капитулантски настроени.

"Знаем Петко Каравелов (тогавашният премиер в София) колко трудно е възприемал Съединението, защото, не дай си боже, какво ще каже Русия. И как Русия не е съгласна да се съединят Южна и Северна България. Впоследствие, когато тръгва сръбската армия да напредва към София, имаме едни изключително унизителни действия на русофилите в София, които събират част от паникьосаните столичани и отиват на колене пред руската мисия, за да молят за милост и пощада и за застъпничество на руския император. Такова унижение не трябва да допускаме", добави Благоев.

Журналистът подчерта, че заглавието на неговия документален филм за Сръбско-българската война ("Братоубийствената ни, победоносна") е взаимстван от надпис на един паметник в Трън, на който пише "В памет на братоубийствената ни и победоносна война".

"Вижте какво великодушие и какво достойнство на една млада нация. Да напишеш за едно вероломно нападение най-напред, че тази война е била братоубийствена, а след това да изтъкнеш предимството си, че тя е била победоносна. Това наистина говори много за българската нация", каза още той.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нова услуга в България прави революция във финансите, като оставя клиентите сами да определят колко да заплащат

Запознайте се с Violeta – новата и уникална за пазара ни услуга, която предоставя на потребителите възможност да ползват свободно пари преди деня за заплата, без за това да дължат такси или допълнителна комисионна. Удовлетворените от обслужването клиенти сами ще правят избора дали да оставят сума като комплимент към екипа […]