Град в Калифорния забрани строежа на нови бензиностанции – за първи път в САЩ

NetNews

Град в Северна Калифорния стана първият в страната, който забранява да се строят нови бензиностанции в опит да намали въглеродните емисии, предаде "Асошиейтед прес".

Общинският съвет в Петалума в началото на седмицата гласува с мнозинство да забрани изграждането, разширяването, преструктурирането и преместването на бензиностанции. Така собствениците се насърчават да преминат към станции, които обслужват електрически автомобили и превозни средства с водородни горивни клетки, съобщи в. "Сан Франциско кроникъл".

Градът с население от 58 000 души, разположен на 64 километра северно от Сан Франциско, се надява да стане първият въглеродно неутрален до 2030 година.

Трябва да дадем приноса си, за да подпомогнем смекчаването на влиянието и приспособяването ни към променящите се метеорологични условия заради целия този въглерод, който отделяме във въздуха, каза общинската съветничка Д'Линда Фишър, която оглавява инициативата.

Надявам се и други градове да последват примера ни и, ако имат бензиностанции на изкопаеми горива, да решат, че вече не се нуждаят от тях, допълни Фишър.

Петалума има 16 бензиностанции, като се очаква още една да бъде изградена като част от комплекса на магазин за хранителни стоки. Тя е била одобрена преди вота.

Калифорния е лидер в борбата с климатичните промени. През 2018 година бившият губернатор Джери Браун подписа указ, предвиждащ щатът да стане въглеродно неутрален до 2045 година.

Миналата година губернаторът Гавин Нюсъм обяви, че продажбата на нови превозни средства с бензинови двигатели ще бъде забранена от 2035 година.

Решението на Петалума ще влезе в сила 30 дни след одобрението на общинския съвет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Audi се завръща във WRC! Но не съвсем. (ВИДЕО)

Audi ще се завърне в Световния рали шампионат още това лято, макар от марката да нямат официално подготвен автомобил за там. Проекта за който ви разказваме и който можете да видите във видеото е дело на отбора на Матиас Екстрьом и компанията Rally Technic. Той е на базата на последното […]