Гробът на Тутанкамон може би крие вход към гробницата на Нефертити

NetNews

Гробът на Тутанкамон може би крие вход към гробницата на Нефертити, съобщава електронното издание на „Гардиън“, цитирано от БТА.

Скрити йероглифи показват, че вероятно фараонът е погребан в много по-голяма постройка.

Откриването на тайните йероглифи в гроба на Тутанкамон води към теорията, че легендарната египетска царица Нефертити е положена в скрита погребална камера, свързана с тази на доведения ѝ син.

Никълъс Рийвс, бивш куратор на отдела за египетски антики към Британския музей, казва, че макар теорията да остава недоказана поради липсата на достатъчно добри резултати от сканирането, откритието е ключово за науката.

Тутанкамон е погребан по време на управлението на своя наследник – фараона Ай. Според Рийвс картушите, съдържащи информацията за погребението на Тутанкамон са рисувани върху тези за погребението на Нефертити, легендарно красивата съпруга на Ехнатон.

Възможно е гробницата на Тутанкамон първоначално да е била на Нефертити.

Владетелят умира неочаквано, едва на 19 години, след 9 години на египетския престол. Това налага да бъде погребан бързо. Вероятно гробницата на мащехата Нефертити е била отворена и преустроена, за да бъдат поставени там тленните останки на младия Тутанкамон, казва Рийвс. Ако тази теория е вярна, то гробницата на фараона е само една част от много по-голяма конструкция.

Учените винаги са изразявали учудване от странната форма на гроба на владетеля – твърде малък и неподходящ за фараон.

Теорията на Никълъс Рийвс ще бъде представена в книга – „Всичко за Тутанкамон“ („The Complete Tutankhamun“), която предстои да бъде издадена на 28 октомври.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Производството на електроенергия у нас се е увеличило

Производството на електроенергия в България се е повишило с 13,05 процента за периода 1 януари 2022 г. – 25 септември 2022 г. спрямо 1 януари 2021 г. – 25 септември 2021 г. Това показват данните от последната оперативна справка за енергийния баланс в страната на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), публикувани […]