Губернаторът Г. Чалъков: Ремонтите на язовири в Ямболско са паметници на корупцията

NetNews

Проверката на ДНСК е установила, че ремонтите на язовир „Малък Манастир“ и язовир „Пчела“ в Ямболска област са абсолютно незаконни, съобщиха от областната администрация. Нямат издадени строителни разрешения от компетентните органи. При първоначалната проверка е обяснено, че ремонтите се извършват по графа „Бедствия и аварии“. Според извършените последващи проверки обаче това са нови съоръжения, изградени след основни ремонти. За тях се изисква съответната процедура по Закона за устройство на територията, която не е спазена.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!


Днес губернаторът Георги Чалъков и неговият заместник Драгомир Димитров извършиха оглед на двата водоема. Те констатираха, че по язовир „Малък Манастир“ ремонтните дейности все още не са приключили, макар че срокът за завършването му е изтекъл преди повече от три месеца. От техническия ръководител на обекта е станало ясно, че срокът е удължен с нови два месеца. На язовир „Пчела“ строително-монтажните работи са приключили, към момента обектът се почиства и се приготвя за предаване.


Контролните органи обаче са категорични, че е налице незаконно строителство. В документите от проверката на ДНСК е посочено ясно, че обектите нямат строителни разрешения и ще бъде издадена заповед за спиране на строежа, макар че обектът язовир „Пчела“ е напълно завършен. По всяка вероятност, ще се пристъпи към заповед за премахване на незаконните строежи, общата стойност за извършените ремонти на които е над 3,5 млн. лева.


„Това са обекти за милиони! Кой ще заплати за изготвяне на проект за събаряне на съоръженията или за самото събаряне, данъкоплатците? Това е резултатът от досегашното десет годишно управление – държавата е нарушител на законите, а изградените съоръжения – паметници на корупцията!“, коментира на място областният управител Георги Чалъков.
Припомняме, че на брифинг още в края на месец юли, от страна на областния управител бяха изразени съмнения, относно изрядната документация на язовирите. Към тогавашна дата обаче проверката от страна на ДНСК все още беше в ход.


По-рано днес темата бе коментирана и от депутатите на „Има такъв народ“ от 46-тия Парламент Златомира Мострова и Мария Петрова. В социалните мрежи те обявиха, че настояват да бъдат разследвани всички незаконни строежи, свързани с язовирите на територията в област Ямбол и да бъдат образувани административно-наказателни производства срещу виновните лица.

Още по темата: От ИТН – Ямбол настояват за разследване на незаконни строежи по язовирите в областта

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Янаки Стоилов: Прехвърлянето на Бюрото за защита към МП е символично

Прехвърлянето на Бюрото за защита от главния прокурор към министерството на правосъдието е по-скоро символично. Това каза в "Панорама" по БНТ правосъдният министър Янаки Стоилов "В момента има две дела, които са допуснати за разглеждане, по моя инициатива. Едното пред ВАС, защото ВСС според мен недопустимо отклони произнасянето по същество […]