Гърция маха COVID мерките през април, връща ги септември?

NetNews

Очаква се всички мерки срещу разпространението на COVID-19 в Гърция да отпаднат през април, съобщава електронното издание на гръцкия вестник „Прото тема“.

Обсъжда се мерките да бъдат отменени през следващия месец и отново да бъдат въведени през септември, когато се предполага, че може да има нова вълна на пандемията.

Още по темата

24 мар 2022 09:21

13

Гърция продължава постепенно да се отдалечава от острата фаза на епидемията. Последният бум на Омикрон е под контрол, а натискът над здравната система бавно намалява. Благоприятните епидемиологични условия в съчетание със задоволителното ваксинационно покритие (85 на сто при възрастните и 90 на сто при гражданите над 60-годишна възраст) и смяната на сезоните позволява на ресорните власти да предприемат решения, които ще възстановяват нормалния ритъм на живот за всички, а не само за ваксинираните граждани, коментира „Прото тема“.

През миналата седмица здравното министерство обяви, че отпада задължителния характер на ваксинацията срещу коронавируса за гражданите над 60-годишна възраст, което от своя страна води до отпадане на глобата в размер на 100 евро при неизпълнение на задължението.

На заседание на експертната комисия в сряда – 30 март, ще се обсъжда диагностиката за COVID-19, здравните протоколи за закритите помещения и здравните сертификати.

Правителството предлага постепенното отпадане на предпазните маски до май, като посочва примера на други държави, където влизането и престоят в закрити помещения са разрешава и без маски. Плановете предвиждат през лятото маската да остане задължителна само в градския транспорт, здравните заведения и старческите домове. По-голямата част от експертите обаче са на мнение, че носенето на маска трябва да остане, особено ако се реши здравните сертификати да отпаднат, пише „Прото тема“.

В неделя – 27 март в страната са регистрирани 13 429 новозаразени с COVID-19, съобщава агенция АНА-МПА. Смъртните случаи, свързани с COVID инфекцията, са 52. Настанени в интензивни отделения са 342 пациенти.

От началото на пандемията до момента в Гърция има 2 930 321 потвърдени случаи на COVID-19, а смъртните случаи са общо 27 268.
/БТА/

 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Предлагат улица в София да носи името на Милен Цветков

Снимка: БГНЕС Общинският съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев предлага улица в столичния квартал „Подуяне“ да носи името на загиналия при катастрофа телевизонен журналист и водещ Милен Цветков. Ставрев внесе предложение в Столичния общински съвет улица 549 да бъде преименувана като знак на признание към дейността и творчеството на Цветков. […]