Гърция предлага краен срок за приемане на Западните Балкани в ЕС

NetNews

Гърция ще препоръча определянето на 2033 г. като краен срок за завършване на процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани. Това ще стане на Европейския съвет, който се провежда днес, каза премиерът, Кириакос Мицотакис, при пристигането си за срещата в Брюксел.

„Гърция стои на страната на Западните Балкани, като най-голямата икономика в региона, като страна, която е пожънала ползите от присъединяването към европейското семейство. Тя ще подкрепи Западните Балкани в стремежа им да станат членове на Европейския съюз“, каза той пред журналисти.

„Знаем, че за тези страни процесът е труден… Моето мнение обаче е, че е много важно да се предложи конкретен срок, за да може този процес да бъде завършен. Моето предложение към Европейския съвет е този важен срок да бъде през 2033 г., тридесет години след срещата на върха в Солун, така че Западните Балкани и техните граждани да знаят, че в края на този дълъг процес те наистина могат да очакват с нетърпение да станат членове на европейското семейство.“

Още на 10 юни гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Европейският съюз трябва да предложи интеграцията на всичките шест нации от Западните Балкани в ЕС до 2033 г. – нещо, което той нарече „смела, но необходима стъпка“, предава Ройтерс.

Нахлуването на Русия в Украйна придаде ново усещане за неотложност на необходимостта от обвързване на Черна гора, Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Косово към 27-членния ЕС, отчасти за противодействие на нарастващото руско и китайско влияние в региона. Обвързването може да включва пълноправно членство или алтернативна общност.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Павел от Чирпан подпали култов бар в Слънчев бряг

В Районно управление – Несебър е получено съобщение за пожар в тръстиковата шапка на култовия бар „Мексо“ в Слънче бряг. Персоналът в заведението потушил огъня, като от инцидента нямало пострадали. Установено е, че пламнал тръстиковият покрив на малкия бар на заведението, разположен до северния му вход. В резултат на полицейските […]