Гърция ще плати неустойка за забавянето на строителството на газовата връзка с България

NetNews

Министерството на енергетиката заедно с мениджмънта на дружеството АйСиДжиБи АД проведоха преговори с изпълнителя на строителството на междусистемната газова връзка Гърция–България. Постигната е договореност за признаване на пълния размер дължими към АйСиДжиБи АД неустойки.

„С това споразумение приключваме няколкомесечни напрегнати преговори. Гръцката страна имаше претенции за десетки милиони, свързани според тях с допълнителни дейности по строежа и увеличението на цените. Нашите насрещни претенции са свързани с компенсации във връзка със забавяне на строителството”, обясни министър Росен Христов. По думите му успехът се дължи на изключителната техническа и юридическа подготовка по всички спорни въпроси, както и на прозрачния и конструктивен подход при отстояването на позицията ни.

След активни преговори е постигнато споразумение, което изцяло защитава интересите на ICGB и България. Договорът с гръцката „Авакс” подлежи на индексиране съгласно Закона за обществените поръчки и приетата процедура, което се прилага при всички договори, засегнати от инфлацията и COVID практиката, наложена и в България, и в Европа.

„Ние защитихме позицията, че тази индексация напълно урежда всички претенции, свързани с инфлацията, и допълнителни плащания не са дължими. Техническите експерти отхвърлиха всички искания за приемане на допълнителни обеми от извършена работа. След тази стъпка „Авакс” оттегля всичките си претенции и поема ангажимент да изплати компенсацията за забавянето. Със споразумението се избягва последващ евентуален арбитраж, което би струвало милиони в адвокатски разходи и технически експертизи и би бил с неясен резултат”, допълни министър Христов.

От АйСиДжиБи АД заявяват, че детайлите остават конфиденциална информация, но изразиха удовлетворение от приятелското решаване на спора и постигнатите договорености, които успешно защитават интересите на оператора.

Споразумението следва да се одобри от акционерите в ICGB.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

При изтекъл мандат членовете на ВСС ще взимат по над 10 хил. лв. заплата

Основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) вече е над 10 хил. лв., съобщи специализираният сайт lex.bg. Това става ясно от данните на Националния статистически институт за последното тримесечие на миналата година. Основната заплата в съвета вече е 10 194 лв. След добавяне на процента за прослужено време […]