Даниела Божинова: Нямаме нито един проведен местен референдум в голяма община

NetNews

Опитът учи гражданите, че много малко зависи от нас. Местният референдум е инструмент, самата сърцевина за местното самоуправление. Но това, което е предложил законодателят, е доста рестриктивен регламент за провеждане на местните референдуми, с висок праг за влизане в административната процедура.

Това мнение изрази пред БНР Даниела Божинова, депутат от ПП-ДБ, член на парламентарната комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. Преди да стане народен представител тя има активна гражданска позиция и натрупан опит в тази сфера. Предстои преди местните избори да внесе законопроект за подобряване на процедурите за прякото участие.

Нямаме нито един проведен местен референдум в голяма община, подчерта тя и посочи като изключение Стара Загора.

„Не сме стимулирали много това пряко участие в делата на местната общност“, смята Божинова.

Партиите не харесват много прякото участие, защото ограничава властта им да вземат решения по дадени въпроси, отбеляза тя.

В стратегията за децентрализация, както и в плана за открито управление са поети ангажименти за подобряване на регламента за прякото участие на гражданите в България, заяви още Даниела Божинова.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Спаси София" се подиграха на Хекимян с колаж: ГЕРБ искат моделът "кмет-фасада" да продължи

Реакциите след номинацията на доскорошния ръководител на отдел „Новини, актуални предавания и спорт“ Антон Хекимян за кандидат за кмет на София от ГЕРБ продължават. „Спаси София“, които са част от коалицията, издигнала Васил Терзиев, публикува позиция във Facebook, придружена с колаж на Хекимян с перука, напомняща на прическата на сегашния […]