Дания спира добива на нефт и газ в Северно море

NetNews

Датските власти решиха напълно да преустановят проучванията и добива на нефт и газ в Северно море до 2050 година, предаде Dariknews.bg.

Дан Йоргенсен, министър на климата и енергетиката на Дания, заяви, че за постигането на тази цел страната няма да проведе осмия кръг на лицензиране и всички бъдещи търгове за разработване на нефтени и газови залежи в Северно море.

„Сега слагаме край на ерата на добива на полезни изкопаеми“, каза Йоргенсен, цитиран от Ройтерс. Според изчисленията на министерството отказът за провеждане на търга и прилагането на следващите мерки за отказ от производството на въглеводороди ще струва на датския бюджет около 2,1 милиарда долара.

През декември 2019 г. датският парламент прие пакет от мерки за борба с изменението на климата. Съгласно този акт сегашното и всички следващи правителства на Дания трябва да намалят обема на емисиите на вредни газове в страната със 70% до 2030 г., а до 2050 г. да постигнат въглероден неутралитет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Войната продължава: Илиана Раева с нов залп по Нешка Робева

Войната между легендите в художествената гимнастика Илиана Раева и Нешка Робева продължава с пълна сила. В началото на седмицата Робева критикува остро федерацията заради случилото се с ансамбъла ни, който беше спрян от участие заради положителна проба за коронавирус в отбора. Председателката на Българската федерация по художествена гимнастика отговори на […]